Den efterrätten minns jag också, men med malda nötter, smör och socker som fyllning. Drottningäpplen heter den.
Krämer av alla slag var mycket vanligt förekommande.
På våren rabarberskräm.
På sommaren all slags bär.
På hösten äppelkräm förstås.
På vintern fanns det torkad frukt på påse, kartinplommon och aprikoser, att koka kräm av. Av vinterns krämer älskade jag chokladkrämen mest.
Chokladsås
8 dl mjölk
2 msk potatismjöl
2,5 msk kakao
4 msk socker
Blanda allt i en kastrull. Koka upp och låt koka 1 minut. Häll upp och strö socker på ytan (annars blir det skinn på krämen)
Kräm var vardagsefterrätter. Till helgen var det ofta konserverad frukt:
Saffranspäron, lingonpäron eller kanelpäron, plommonkompott, eller det otroligt nymodiga djupfrysta jordgubbar med vispad grädde.
En mycket enkel efterrätt är:
Apelsiner med chokladsås
Skiva apelsiner eller mandariner i en skål.
Chokladsås
2,5 msk kakao
0,5 dl socker
0,5 dl vatten
Blandas,får koka upp och kallna. Vispa 3 dl grädde och blanda med den kalla chokladsåsen.