Författare Ämne: ALLAS RECEPTSAMLING  (läst 14459 gånger)

kas

  • Gäst
ALLAS RECEPTSAMLING
« skrivet: tor 27 sep 2007 19:51:01 »
 BÖRJA - HÄR, varsågoda!!!

Reseda

  • Hjältemedlem
  • *****
  • Antal inlägg: 1 238
    • Visa profil
SV: ALLAS RECEPTSAMLING
« Svar #1 skrivet: tor 27 sep 2007 20:04:41 »
På 50-talet åt man husmanskost i veckorna. Fisk 2 gånger. Sopa och pannkaka en gång. Oftast helt kött bara på söndagarna. Efterrätt varje dag.  Så var det nog hos de allra flesta av våra släktingar-vänner-bekanta.

kas

  • Gäst
SV: ALLAS RECEPTSAMLING
« Svar #2 skrivet: tor 27 sep 2007 22:25:17 »
 Jamen vi vill ha recept ochså! Inte bara snack utan lite rörelse i verkstaden... ;D ;D 8)

Domino

  • Seniormedlem
  • ****
  • Antal inlägg: 250
    • Visa profil
SV: ALLAS RECEPTSAMLING
« Svar #3 skrivet: tor 27 sep 2007 22:28:58 »
Jag kan börja med en efterrätt vi brukade få när jag var väääldigt liten  ;D

Skala några äpplen och ta ur kärnhuset
Fyll med en röra av smör socker och kanel
In i ugnen i 225 gr? tills de blir mjuka
Servera med vaniljsås!

Standardefterrätt hos oss!

Reseda

  • Hjältemedlem
  • *****
  • Antal inlägg: 1 238
    • Visa profil
SV: ALLAS RECEPTSAMLING
« Svar #4 skrivet: tor 27 sep 2007 23:08:40 »
Den efterrätten minns jag också, men med malda nötter, smör och socker som fyllning. Drottningäpplen heter den.

Krämer av alla slag var mycket vanligt förekommande.
På våren rabarberskräm.
På sommaren all slags bär.
På hösten äppelkräm förstås.
På vintern fanns det torkad frukt på påse, kartinplommon och aprikoser, att koka kräm av. Av vinterns krämer älskade jag chokladkrämen mest.

Chokladsås
8 dl mjölk
2 msk potatismjöl
2,5 msk kakao
4 msk socker


Blanda allt i en kastrull. Koka upp och låt koka 1 minut. Häll upp och strö socker på ytan (annars blir det skinn på krämen)

Kräm var vardagsefterrätter. Till helgen var det ofta konserverad frukt:
Saffranspäron, lingonpäron eller kanelpäron, plommonkompott, eller det otroligt nymodiga djupfrysta jordgubbar med vispad grädde.

En mycket enkel efterrätt är:

 Apelsiner med chokladsås

Skiva apelsiner eller mandariner i en skål.

Chokladsås
2,5 msk kakao
0,5 dl socker
0,5 dl vatten

Blandas,får koka upp och kallna. Vispa 3 dl grädde och blanda med den kalla chokladsåsen.

brodertuck

  • Seniormedlem
  • ****
  • Antal inlägg: 383
  • To much is not enough
    • Visa profil
SV: ALLAS RECEPTSAMLING
« Svar #5 skrivet: tor 27 sep 2007 23:42:00 »
Saftsoppa med sagogryn kommer jag ihåg som en vanlig efterrätt eller mellanmål. Finns det sagogryn att uppbringa i dag?


Anja

  • Hjältemedlem
  • *****
  • Antal inlägg: 540
    • Visa profil
SV: ALLAS RECEPTSAMLING
« Svar #6 skrivet: fre 28 sep 2007 00:04:57 »
Sagogryn - jag vet inte, brodertuck?

En sak jag minns från min barndom är filbunkar. Mamma ställde mjölk, som vi fick från en bonde, i små efterrättskålar  på en hylla. Sedan hände något. ? . (vet inte vad som hände med komjölken)

Det var himmelskt gott. Filbunken serverades med kanel.

Att få filbunke med dagens köpta mjölk är svårt. Jag tror inte det går pga av pastöriseringen.

brodertuck

  • Seniormedlem
  • ****
  • Antal inlägg: 383
  • To much is not enough
    • Visa profil
SV: ALLAS RECEPTSAMLING
« Svar #7 skrivet: fre 28 sep 2007 11:08:24 »
Bara att skaffa opastöriserad mjölk och sätta igång.
http://runeberg.org/idunskok/0165.html
Både långfil och filbunke finns annars i Milkos sortiment.
Tyvärr kan jag inte uttala mej om dessa produkter, laktosintolerant :(

Lägger även in länken till början av Iduns kokbok från 1911,
det kan vara någon som tappat bort sitt recept på stuvad kalvhjärna ::)
http://runeberg.org/idunskok/

Domino

  • Seniormedlem
  • ****
  • Antal inlägg: 250
    • Visa profil
SV: ALLAS RECEPTSAMLING
« Svar #8 skrivet: fre 28 sep 2007 11:36:08 »
 ;D Tack broder! Jag hade förlagt mitt recept....!

Reseda

  • Hjältemedlem
  • *****
  • Antal inlägg: 1 238
    • Visa profil
SV: ALLAS RECEPTSAMLING
« Svar #9 skrivet: fre 28 sep 2007 15:46:54 »
Jag som trodde att ALLA har IDUNS kokbok i bokhyllan. Min är ett arv efter salig Farmor. Jätteroligt att läsa gamla kokböcker.

nisse 8

  • Hjältemedlem
  • *****
  • Antal inlägg: 872
  • Va??
    • Visa profil
SV: ALLAS RECEPTSAMLING
« Svar #10 skrivet: fre 28 sep 2007 21:16:56 »
Chokladpudding,brylepudding och Marsansås var våran söndagsefterrätt när jag var liten ponke............mmmmmm...gott ;D

brodertuck

  • Seniormedlem
  • ****
  • Antal inlägg: 383
  • To much is not enough
    • Visa profil
SV: ALLAS RECEPTSAMLING
« Svar #11 skrivet: fre 28 sep 2007 22:07:49 »
Chokladpudding med skivade bananer och vispgrädde! Det är onödigt gott!

nisse 8

  • Hjältemedlem
  • *****
  • Antal inlägg: 872
  • Va??
    • Visa profil
SV: ALLAS RECEPTSAMLING
« Svar #12 skrivet: fre 28 sep 2007 22:13:03 »
Chokladpudding med skivade bananer och vispgrädde! Det är onödigt gott!

Väldigt onödigt....... ::)

convallaria

  • Hjältemedlem
  • *****
  • Antal inlägg: 670
    • Visa profil
SV: ALLAS RECEPTSAMLING
« Svar #13 skrivet: lör 29 sep 2007 17:41:30 »
Vi fick våffelstrutar fyllda med grädde och sylt till söndagsefterrätt. Strutarna stod i en röd Fugaskål. Jag fick alltid rysligt ont i magen - jag kallade det gräddontimagen. Som vuxen har jag förståt att det var lakotosintolerans - men det "fanns" inte på 1960-talet.
Allt går.

Anja

  • Hjältemedlem
  • *****
  • Antal inlägg: 540
    • Visa profil
SV: ALLAS RECEPTSAMLING
« Svar #14 skrivet: lör 29 sep 2007 20:27:23 »
Oj, vilka minnen som bara väller fram! Den efterrätten fick jag också. Ska fråga mamma om den var typisk för tiden. Det var kanske ett tips i någon veckotidning från tiden? Köpta färdiga rån var förmodligen  en nyhet.