Författare Ämne: Elektrohelios bruksanvisning + kokbok, 1951  (läst 4319 gånger)

Moses

  • Hjältemedlem
  • *****
  • Antal inlägg: 908
    • Visa profil
Elektrohelios bruksanvisning + kokbok, 1951
« skrivet: lör 27 sep 2008 21:31:16 »
En alldeles fantastisk liten skrift (91 sidor) som man tydligen fått vid inköp av elektrisk spis. De första 16 sidorna utgör bruksanvisningen, bara detta är en liten tripp.....visste ni att det 1951 fanns två olika sorters spisar, en för likström och en för växelström?
Resten är liten kokbok med underbara tecknade och färglagda bilder till. Vem kan idag tillaga kokt höna med ris, där proceduren börjar med att man plockar hönan? Eller blodpuddingsreceptet, som börjar med att blodet silas osv....? Fyriskaka minns ni väl vad det var?
Hur kommer det sig förresten att så många minnen är förknippade med just smakupplevelser?

bilden är usel (igen), men ni ser vad jag menar

Vince

  • Fullständig medlem
  • ***
  • Antal inlägg: 241
    • Visa profil
SV: Elektrohelios bruksanvisning + kokbok, 1951
« Svar #1 skrivet: lör 27 sep 2008 23:33:47 »
Fyriskaka är ju en favorit - är det inte sockerkaks smet med äppelklyftor i som man har kört runt i lite socker och kanel innan dom går ner i smeten och in i ugnen.
Det är fyriskaka för mig iallafall.....gjorde flera sånna plåtar i månaden när de va som värst haha ; D
Vad är det för recept på fyriskakan i din bok??

MVH Micke

Moses

  • Hjältemedlem
  • *****
  • Antal inlägg: 908
    • Visa profil
SV: Elektrohelios bruksanvisning + kokbok, 1951
« Svar #2 skrivet: sön 28 sep 2008 10:22:12 »
Det är nog det klassiska receptet, dvs samma som du har, men med små "lustigheter", som att t ex bakpulver kallas jästpulver.

kikarbara

  • Hjältemedlem
  • *****
  • Antal inlägg: 2 443
  • Gamla knappar och dekorband i focus.
    • Visa profil
    • blogg
SV: Elektrohelios bruksanvisning + kokbok, 1951
« Svar #3 skrivet: sön 28 sep 2008 18:41:53 »
Nej, vad är en fyriskaka??

Moses

  • Hjältemedlem
  • *****
  • Antal inlägg: 908
    • Visa profil
SV: Elektrohelios bruksanvisning + kokbok, 1951
« Svar #4 skrivet: sön 28 sep 2008 19:12:28 »
FYRISKAKA
2 ägg
120 gr smör
1 1/4 dl socker
2 msk mjölk eller grädde
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk jästpulver
2 äpplen
2 msk socker

till formen:
smör och rivebröd

Beredning: Äpplena skalas, skäras i små tärningar, blandas med sockret och få därefterstå och safta sig, medan kaksmeten redes till.
Smör och socker röras, tills smeten blir vit och pösig, varefter de uppvispade äggen tillsättas. Mjölet blandas med jästpulvret och nedröres omväxlande med grädden. Sist tillsättas äppeltärningarna. Kaksmeten hälles därefter i en smord och brödbeströdd kakform eller stekpanna. Formen placeras på gallret på botten av ugnen.
Ugnstemperatur: 200 grader
Gräddningstid: ca 40 min., varav de sista 10 min. på eftervärmen. Kakan stjälpes upp, och litet pudersocker siktas över. Kakan kan serveras till kaffe eller som efterrätt med grädde.


Varsågod!




kikarbara

  • Hjältemedlem
  • *****
  • Antal inlägg: 2 443
  • Gamla knappar och dekorband i focus.
    • Visa profil
    • blogg
SV: Elektrohelios bruksanvisning + kokbok, 1951
« Svar #5 skrivet: sön 28 sep 2008 19:16:50 »
Tack så hjärligt! Måste absolut testas!!

convallaria

  • Hjältemedlem
  • *****
  • Antal inlägg: 670
    • Visa profil
SV: Elektrohelios bruksanvisning + kokbok, 1951
« Svar #6 skrivet: sön 28 sep 2008 20:48:12 »
Och varför Fyris? undrar en boende vid Fyrisån.
Allt går.

Moses

  • Hjältemedlem
  • *****
  • Antal inlägg: 908
    • Visa profil
SV: Elektrohelios bruksanvisning + kokbok, 1951
« Svar #7 skrivet: mån 29 sep 2008 18:21:01 »
Ingen aning? Någon som vet?