FYRISKAKA
2 ägg
120 gr smör
1 1/4 dl socker
2 msk mjölk eller grädde
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk jästpulver
2 äpplen
2 msk socker
till formen:
smör och rivebröd
Beredning: Äpplena skalas, skäras i små tärningar, blandas med sockret och få därefterstå och safta sig, medan kaksmeten redes till.
Smör och socker röras, tills smeten blir vit och pösig, varefter de uppvispade äggen tillsättas. Mjölet blandas med jästpulvret och nedröres omväxlande med grädden. Sist tillsättas äppeltärningarna. Kaksmeten hälles därefter i en smord och brödbeströdd kakform eller stekpanna. Formen placeras på gallret på botten av ugnen.
Ugnstemperatur: 200 grader
Gräddningstid: ca 40 min., varav de sista 10 min. på eftervärmen. Kakan stjälpes upp, och litet pudersocker siktas över. Kakan kan serveras till kaffe eller som efterrätt med grädde.
Varsågod!