Porslin & Keramik > Keramik

Dagny Zachrisson-info!

(1/3) > >>

Malin H:
Hej!

Jag har sett att några söker information om Dagny Zachrisson här på forumet. Jag är hennes barnbarn och besitter ganska mycket kunskap om denna dam och hennes alster.

Min mormor Dagny är nu 85 år och bor i Göteborg. Hon gör tyvärr ingen keramik längre då hon börjar bli lite till åren. Hon har under sin verksamma tid producerat oräkneligt antal keramikföremål, mest kända är nog hennes naturtrogna fåglar, får och hästar men även härliga fat och tomtar i ett antal olika utföranden under åren. Mycket av inspirationen till sina originalalster hämtade hon från alla resor till Island.
Jag har också sett att de små figurerna och väggplaketterna har dykt upp, dessa är från en mer massproduktionsbetonad period, 50-60-tal.

Hon var medlem i konsthantverkarna i Stockholm och representerad på tex Nationalmuseum, på många av landstingets institutioner och självklart en mängd företag och privatpersoner m.m.

Hon hade sin verkstad på Paradisgatan i Masthugget under många år och hade även utställningar både i verkstaden och på olika andra gallerier och konsthallar.
Hon flyttade sen sin verksamhet till verkstaden i sommarstugan (som nu ägs av mig) där det fortfarande står en brännugn i sin ensamhet sen Dagny slutade med keramiken.

Vad inte så många vet är att hon även tecknat och målat akvareller. Många alster bor såklart numera hemma hos mig.

Vill någon ha info om något speciellt så kan jag gärna försöka svara eller fråga mormor om jag går bet :)

Mvh Malin H

gitzie:
Så trevligt :) Tack för infon!

Moses:
Jag har sett hennes fåglar i olika utföranden och är imponerad! Tack för infot!

jani:
Dagnys senare alster är fantastiska, tack för din info Malin

en länk till Dagnyobjekt
http://www.precisensan.com/antikforum/showthread.php?t=6089&highlight=dagny

Kaptenen:
Jag hoppas att Du, Malin läser detta! :)

Hur hänger Christina Keramik i Göteborg startat av Stig Zachrisson ihop med Dagny? Hon jobbade där några år.

Frågan ställs på detta forum där en väggdekoration har dykt upp tillverkad på Christina Keramik för den tyska marknaden och jag har försökt att redogöra så gott jag har kunnat.

http://potteryandglass.forumandco.com/t9517-swedish-wallplate

Navigering

[0] Meddelandeindex

[#] Nästa sida

Gå till fullversion