Författare Ämne: Svenska formrebeller  (läst 2357 gånger)

Gila

  • Seniormedlem
  • ****
  • Antal inlägg: 313
    • Visa profil
Svenska formrebeller
« skrivet: ons 7 jul 2010 22:54:23 »
Läste i en tidning idag att Landskrona konsthall har en intressant utställning i sommar....tyvärr kommer jag inte hinna ta mig dit men någon annan kanske hinner...

20 juni – 15 augusti
En ny tid med kreativ kraft! 

Popmode, djärva mönster, lekfulla möbler och socialt engagerad design. På 1960- och 70-talen blåste radikala vindar genom svensk form och design, och en ny livsstil lanserades: statusbefriad, barnvänlig, färgstark och billig. Utställningen Svenska formrebeller skildrar formgivarna som ville förbättra världen genom form, funktion och färg – och vars idéer är aktuella fortfarande idag.

Möt inredningsarkitekten och den frispråkiga debattören Lena Larsson, som banade väg för 1960- och 70-talets nytänkande design. På möbelsidan Stephan Gip, Börge Lindau & Bo Lindekrantz och företaget Innovator – som alla experimenterade med nya material: wellpapp, uppblåsbara fåtöljer, plast och stålrör, ofta med en medveten resurssnål profil.

Inom textilområdet gick Carl Johan De Geer, Mah-Jong och 10-gruppen i spetsen: alla med en mer dynamisk livsmiljö och individens frigörelse på programmet. Ergonomidesign kom att göra Sverige världsledande med sin design för funktionshindrade och en bättre arbetsmiljö, medan Erik Höglund revolutionerade den svenska glaskonsten med sitt kraftfulla och färgade glas.

http://www.landskrona.se/utstaellningar-just-nu.aspx