Hus och hem > Möbler

Vem designade detta soffbord i Jakaranda och glas, Börge Mogensen?

(1/5) > >>

JKB:
Hej Retroforum!

I detta mitt första inlägg frågar jag om hjälp att identifiera mitt senaste fynd.

Det är ett soffbord i jakaranda (eller möjligen mörk teak) med tjock glasskiva (15mm), måtten på bordet är 90x135cm och det ser ut att vara danskt pga kvalitén på hantverket?

Jag har ganska många möbler från 50-60-talet varav de flesta jag hittat designer till men denna har jag bara hittat en uppgift om att det skulle kunna vara designat av Börge Mogensen men jag tvivlar en aning. Jag har inte funnit något via Furnitureindex eller Google.

Planerna är att slipa trädelarna med ett fint sandpapper (400) då maskeringstejp förfulat träet och olja in träet med teakolja samt hitta 6st mörka toppmuttrar M6. Glasskivan är nästintill perfekt med enstaka ytliga repor och enstaka små hack i kanterna men med tanke på åldern är bordet i riktigt bra skick.

Tacksam för all hjälp jag kan få, vore kul att höra om fler känner till denna modell?

Wanja:
Hej och välkommen till forumet :) Jag sökte själv uppgifter om dessa bord så jag hade ett i butiken, men kom inte fram till något matnyttigt. Jag har sett någon enstaka handlare skriva att det är Alf Svensson för Bra Bohag, men den uppgiften har jag inte sett något som styrker. Att det skulle vara Mogensen har jag väldigt svårt att tro. Meddela gärna om du hittar korrekta uppgifter, jag är själv nyfiken :)

JKB:
Hej Wanja och tack för snabbt svar även om du inte hade någon verifierad info!

Jag köpte mitt soffbord för efter en auktion då inga bud inkommit på det tunga soffbordet. Han ville ha 30kr men fick 40kr. Jag bytte ut de gamla tumgängade skruvarna mot nya M6 skruv för 40kr + 47kr för ny filt under benen = 127kr totalt.

Jag blir nyfiken på vilket pris du kunde ta ut i Sthlm?

Jag återkommer med mer info om jag finner något.

thisismycat:
Jag har sett en sådan benställning på en loppis i Göteborg för 50kr. Gillar inte glasbord, så jag hade ingen användning för det. Men det känns som att om det skulle vara något känt så skulle det vara märkt eller finnas info på nätet.

JKB:
thisismycat: Glasbord äger! Med skiva i trä måste man alltid ha underlägg till drycken och glasskivan lättar upp intrycket sa att bordet inte tar så mycket uppmärksamhet från de vackra fåtöljerna/stolarna.
Håller med dig om att bordet borde varit uppmärkt om det var från "fina gatan" men det kan vara ett bord som haft pappersetikett? Jag tycker bordet verkar ha varit dyrt då det är ett fint hantverk bakom tillverkningen och då skivan faktiskt är 15mm tjockt och av stort format. Stora bord = ämnat åt stora boende = välbärjade människor.

Att benställningen såldes billigt är förståeligt då jag inte vågar tänka på vad en glasskiva 90x135cm i 15mm skulle kosta att beställa av en glasmästare.

Vad trevligt med så snabb respons, jag känner att jag kommer gilla detta forum! :-)

Mvh JKB

Navigering

[0] Meddelandeindex

[#] Nästa sida

Gå till fullversion