Författare Ämne: Hur behandlar man teak-möbler på bästa sätt?  (läst 85619 gånger)

Magnusmaxi

 • Newbie
 • *
 • Antal inlägg: 47
  • Visa profil
Hur behandlar man teak-möbler på bästa sätt?
« skrivet: mån 5 sep 2011 15:35:17 »
Hej alla!

Jag är ny här. Det här är mitt första inlägg. Mitt intresse för retro och liknande är också ganska nytt. Och mina funderingar nedan avspeglar att jag är en nykomling :).

Jag är bland annat intresserad av teak-möbler - hyllar, bord, etc. - från 50- och 60-talet. En del fina saker har repor eller ringar, eller sliten yta. Jag undrar hur man bäst snyggar till dessa saker? Slipar man först och sen oljar? Hur ska jag gå tillväga när jag slipar, vilket slipmedel ska jag använda (är rädd att jag ska förstöra!). Vilken olja - teakolja? Använder man lack? Blir det bra när man snyggar till möblerna så här, eller är det inte värt det? Bevaras möblernas retro-charm, eller känns de ”nya”? 

Det var lite frågor, hoppas ni inte tycker att de är för dumma :).

Wanja

 • Global moderator
 • Hjältemedlem
 • *****
 • Antal inlägg: 1 029
 • Knåpar vidare med min butik i Stockholm
  • Visa profil
  • Wanjas Vardagsrum
SV: Hur behandlar man teak-möbler på bästa sätt?
« Svar #1 skrivet: mån 5 sep 2011 17:46:50 »
Hej och välkommen till forumet :)

Det finns många olika sätt att snygga till en teakmöbel, vilket man väljer beror mycket på hur slitaget ser ut. Själv handslipar jag och oljar, köpte en slipmaskin för några år sen men den var så urdålig (slipplattan tog bara i ytterkant) så att jag återgick till att köra för hand. Det är givetvis rätt tidskrävande...

Det är viktigt att vara försiktig och inte gå på för hårt om det handlar om en fanerad möbel. I de flesta fall är faneret så pass tjockt att det går bra men många möbler har blivit slipade tidigare och har därmed tunnare fanér som man lätt kan råka slipa igenom.

Jag brukar först slipa med en grovlek på 120-180 beroende på hur djupt slitaget/reporna går, sedan med ett ultrafint papper på c:a 1000 för att ge ytan en riktigt fin yta som dessutom blir mer tålig än om man avslutar med t.ex. grovlek 225. På möbler som inte utsätts för så mycket kan det räcka med grovlek 600 som avslutning.

Om det finns ljusa ringar brukar det gå att slipa bort dessa med fint slippapper, grovlek runt 1000-1600.
Mörka ringar kan man ofta bleka bort med oxalsyra, t.ex. Herdins Birost. Här gäller det dock att vakta, ibland kan det nämligen räcka att låta det verka bara en minut eller kanske ännu mindre medan det andra gånger tar en stund =) Jag brukar pensla på just på ringen, låta det verka 30 sekunder, torka av och sen avvakta tills träet är helt torrt. Då ser jag hur mycket som hänt och kan därefter avgöra hur mycket mer som behövs. Viktigt är dock att bara låta medlet vara på en kort stund i taget så att partiet inte bleks för mycket.

När slipningen är klar måste allt slipdamm torkas bort. Tidigare tyckte jag att vilken trasa som helst dög, sedan testade jag att köpa en bra trasa och skillnaden är enorm! Det är alltså någon form av microfiberduk som verkligen fångar upp dammet.

Efter att ytan är ren från damm är det dags för oljning. Många blandar egen olja men jag nöjer mig med Herdins Teakolja. Jag börjar med att stryka ut och arbeta in en ganska rejäl dos, sedan får möbeln stå och dra åt sig ett par timmar. Då ser jag hur träet sugit åt sig: Finns det partier som är mattare så vill de ha mer olja medan träet är mättat om oljan ligger blank på ytan. När möbeln är mätt och glad och har sugit åt sig det den behöver är det dags att torka av överflödig olja. Det lönar sig att gno lite när man gör detta om man slipat med ultrafint papper, ytan blir då tålig samt får en mycket fin och djup lyster.

Vissa propagerar för att lacka möblerna eftersom de då blir mer tåliga. Personligen gillar jag inte den metoden eftersom träet mister sin egen lyster, jag tycket att man dödar möbeln med lack. I vissa fall kan det givetvis vara det mest praktiska men min erfarenhet är att det mesta klarar sig bra med inoljning (förutsatt att man slutit porerna/fibrerna med ultrafint slippapper).

En annan metod är att vaxa ytan, det är dock väldigt olika hur reslutatet blir. Även där gäller att ytan först ska vara finslipad.

Självklart finns det andra sätt att göra, detta är bara mitt sätt :)

« Senast ändrad: mån 5 sep 2011 17:56:33 av Wanja »

Magnusmaxi

 • Newbie
 • *
 • Antal inlägg: 47
  • Visa profil
SV: Hur behandlar man teak-möbler på bästa sätt?
« Svar #2 skrivet: ons 14 sep 2011 17:36:33 »
Hej igen! Stort tack för ett underbart bra svar! Nu blir det till att börja (fin)slipa...

end74

 • Newbie
 • *
 • Antal inlägg: 3
  • Visa profil
SV: Hur behandlar man teak-möbler på bästa sätt?
« Svar #3 skrivet: tor 15 dec 2011 14:09:43 »
Min erfarenhet är att slipmaskin också är en dålig idé. Oförsiktig använding gjorde att jag slipade bort fanéret på ett teakbord, bara att slänga.
Har nu hittat ett system som funkar väldigt bra.
Ta bort gammal lack och olja med Liberon Färgborttagning eller Ronseal stripper. Dessa produkter är lacknaftaburna och skadar alltså inte träet. Var försiktig med de nya vattenburna färgborttagningsmedlen, de kan missfärgaträet samt att det tar lång tid.
En nackdel kan möjligtvis vara att medlen luktar satan.
Pensla ut ett lagom tjockt lager och låt verka i ca 30 minuter. Ta ett rakblad eller japanspackel och raka sedan av den uppbubblade lacken.
Får du inte bort allt lägg på lite mer Stripper och gnugga bort det sista med stålull, spädev. på med lite extra lacknafta. Låt torka.

När all lack är borta så brukar jag slipa med papper från korn 80 och sen finare beroende på vad det finns för märken. Brukar avsluta med 180 eller 220.
Slipdammet brukar jag ta bort med en trasa med t-röd.

Olja sedan med en olja, jag föredrar Timberex då den fyller bra. Olja vått-i-vått tills träet är mättat och torka sedan av överskott.

För ytterligare finish brukar jag vaxa med Osmo Hårdvaxolja som ger en alldeles lagom glansig yta som blir tålig.

Zar har lacker i 4 olika glanser där de två mattaste får en ganska naturlig yta, dock inte att jämföra med olja men blir bra mycket stryktåligare.

Ã…terigen, alla medel luktar förj*****t så tänk på att ventilera ordentligt.


Maxa

 • Newbie
 • *
 • Antal inlägg: 6
  • Visa profil
SV: Hur behandlar man teak-möbler på bästa sätt?
« Svar #4 skrivet: fre 5 jul 2013 15:58:40 »
Tack för bra tips! Ska testa på mitt nyinköpta soffbord i teak.

Jag vill unvika att slipa, så jag ska se hur långt jag kommer med lackborttagningsmedlen. Tänkte grunda med linolja för att få fram en lätt gyllene färg och sedan vaxa med Osmo - bästa oljan för ek tycker jag. Vad tror ni om det?

katge

 • Newbie
 • *
 • Antal inlägg: 2
  • Visa profil
SV: Hur behandlar man teak-möbler på bästa sätt?
« Svar #5 skrivet: sön 4 aug 2013 06:28:02 »
Jag absolut bäst. Jag använder det nästan varje dag som ifolor.se för mina bilder
« Senast ändrad: tis 6 aug 2013 05:58:17 av katge »