Glas > Finskt glas

Stor grön skål, Kumela

(1/2) > >>

JazzBass:
Hej!

Registrerade mig för att kunna fråga om en stor skål som mormor gav mig för ett par veckor sedan (för att behålla eller sälja). Den är lite fulsnygg i grönt glas, och mormor påstod att den var från 50-talet. Foten är ca 10cm tjock och övergår i en rund skål, ca 20cm i diameter. Höjden är också drygt 20cm. Glaset är tjockt och skålen väger gissningsvis 3-5kg. Utsidan av skålen är mönstrad, och mönstret ser ut att vara inspirerat av ett träd med grenar och blad. Ett ganska grovt mönster, inget direkt plottrigt, och hela skålen är väldigt rejäl snarare än skör. Överkanten är rätt oregelbunden och följer skålens mönster. Upptill på sidan finns endast ett klistermärke med logo och texten Kumela hand made in Finland, nån signering har jag inte hittat. Skålen ser ut att vara helt i originalskick.

Jag har googlat mig sjuk på Kumela med flera sökord, och hittat massor av vaser och skålar men inte nånting som ens påminner om min. Nån som vågar sig på en gissning vad det är för skål? Kan lägga upp en bild på den ikväll när jag är hemma. Skulle vara mest intresserad av att få reda på vad skålen kan tänkas vara värd, vi har inte bestämt oss om vi ska behålla den eller inte. Gissar att den är värd några euro-tior (bor i Finland), men om det skulle tangera en hundralapp skulle det vara trevligt förstås.  :)

Wanja:
Hej, JazzBass, välkommen till Retroforum  :)

Utan  bild blir det gissningslek, kan det vara denna skål av Kaj Blomqvist du menar?
http://www.designlasi.com/myydaan/lasi/kulho-kumela-kaj-blomqvist-sukupuu

Prisexempel i Finland: http://www.laatutavara.com/index.php?page=haku&hakuteksti=kaj+blomqvist&Submit=hae&logo=&rlogo=&listnro=1&laaja=on&piilota=&vitriini=&akoriste=&hintahaku=&minhinta=&maxhinta=

Om det inte är den så kanske det är denna du menar: http://www.designlasi.com/en/forum/pertti-santalahti-kumela-kulho

JazzBass:
Tack för det snabba svaret! Jag är inte hemma ännu så jag kan bekräfta saken, men den där Sukupuu-skålen (sukupuu betyder f.ö. släktträd) av Kaj Blomqvist som du länkade till liknar min väldigt mycket, dock en annan färg.

Går det på nåt vis att åldersbestämma skålen? Som sagt sa mommo 50-talet, men jag vågar inte lita blint på att det stämmer. Före 1976 kan man nog ändå utgå från att den är tillverkad, eftersom Humppilan lasi köpte Kumela då, men men.. Hursomhelst så verkar den inte vara speciellt värdefull, verkar röra sig om 20-30 euro ungefär.

Tack igen för hjälpen!  :)

JazzBass:
Här är bilder på skålen. Visst fanns det signatur i bottnen också. Vet nån vad det där tecknet som är i tomrummet mellan Blomqvist och Kumela betyder?

Lampedusa:
Den där klisterdekalen med transparent bas ser definitivt inte ut som 50-tal. Skulle inte tro att den kan vara äldre än 70-tal.

Navigering

[0] Meddelandeindex

[#] Nästa sida

Gå till fullversion