Antikvaria > Trycksaker

Ort på vykort

(1/3) > >>

JJ:
Två vykort men samma ort. Ã…tminstone en av er känner nog igen sig.

ada:
Nu när jag hinner kommentera efter söndagmiddagen:

På A svarar vi:

Stadsdelen Tureborg Uddevalla

Alla unga män i hushållet för närvarande håller med om att det ser precis likadant ut. Fotografen står en bit upp i backen, där vägen fortsätter finns fler höga kolosser till höghus, före det byggdes de fina gröna i stjärnformationer, bakom dem går Bäveån, och på andra sidan några finvillor och bakom dem gamla I17, det grötar ihop sig där men det är flera fina gmala byggnader där, man ser tre toppar liksom, det är ett hu som nu är fina andelsängenheter med fin utsikt, balkonger har tillkommit på de övre våningsplanen. Jag skulle också tagit en kopia av bilden och ritat ett kryss längst ner på huset under västra "toppen" , där har jag haft café (jag brukade hamna i såna situationer att jag på alu fått ta hand om nåt själv, som detta café när det var allaktivitetshus där, eller gästhamnen en annan gång)

Det vita huset är baksidan av stadsdelstorget (ligger alltså vänster om), inrymmer bl a en mataffär och bostäder

Bakom fotografen en bit upp i skogen står resterna av själva Tureborg. Tidningen Bohusläningens grundare som bodde i ett riktigt kråkslott, Villa Elfkullen, byggt 1888 tillbyggt 1901, med lönnfack både här och där (strax vänster om de gröna husen) trånade efter att bygga en riktig riddarborg, och det gav han sig i kast med, det var torn (varav ett är kvar) och vindbryggor, lönngångar, men det förföll efter hans död 1923(?), frun var inte lika intresserad, och skulle rustas upp på 50-talet, men brann tyvärr ner.

Därför heter alltså stadsdelen Tureborg (och jag vet så mycket för jag blev helt fascinerad av borgen och denne man, när jag var ny Uddevallabo)

ada:
På B svarar vi:

Stadsdelen Skogslyckan

Jag blev så ställd för huset var så bekant men omgivningarna fick jag inte ihop, men till slut...

Jag har också tagit en åktur och bekräftat att det var så, det höga vita har fått balkongräcken av faluröd fasadplåt (hmm) annars är det sig likt.  Att jag gjorde denna åktur särskilt innebär att jag stalkade mitt ex, som bor i detta vita hus :) jag hämtar och lämnar son med dator i vänstra hörnet på detta hus :) Ännu bättre att sonen sa att jag borde haft kamera med och tagit samma kort, "ja det blir ju bra att stalka din far med kamera också" sa jag :)

Anledningen att det är svårt att känna igen är att det tillkommit en konsumaffär mitt framför, som avgränsar det avsmalnade stadsdelstorget.

Stadsdelen har sitt namn efter en gård som fann där och det byggdes mängder med bostäder till varvsarbetare här, somliga har faktiskt havsutsikt. De som bor längst ut bakom fotografen, och högst upp på backen till höger. (Uddevalla är VÄLDIGT kuperat)

I filmen Bäst i Sverige figurerar stadsdelen Skogslyckan inkl panoramabilder i början av filmen, de flyger drake från taket på ett hus t ex.


JJ:
Eeeeh... Nej detta är ju Falkenberg.... (???)
Skämt åsido, visst stämmer det!
Tack för den långa beskrivningen.
Bilderna är tagna av fotografen Träff (skall kolla upp förnamnet).

Det är svartvita fotografier som har kolorerats i efterhand och sedan har man tillverkat vykorten, de är alltså inte kolorerade var för sig som man gjorde i början av seklet.
De är utgivna på Lindenhags förlag och detta är den s k S-serien som jag samlar på av någon anledning - det finns drygt 200 st olika av från diverse orter - de flesta från Bohuslän och Västergötland.

kikarbara:

--- Citat från: JJ skrivet sön 24 feb 2008 20:57:06 ---Eeeeh... Nej detta är ju Falkenberg.... (???)

--- Slut citat ---

*skrattar* där satte jag i halsen en stund! Satt och studerade dina foton, och tänkte ändå att det fanns en gammal byggnad som KUNDE varit från gamla falkenberg, men sen insåg jag -som gammal falkenbergare- att det INTE kunde vara fråga om denna stad. Och nu såg jag din text och tänkte; va??????? Sen såg jag fortsättningen... *skrattar* Fick puls i 180 en kort stund där...

Navigering

[0] Meddelandeindex

[#] Nästa sida

Gå till fullversion