Retroforum

Antikvaria => Böcker => Ämnet startat av: Moses skrivet lör 27 sep 2008 21:31:16

Titel: Elektrohelios bruksanvisning + kokbok, 1951
Skrivet av: Moses skrivet lör 27 sep 2008 21:31:16
En alldeles fantastisk liten skrift (91 sidor) som man tydligen fått vid inköp av elektrisk spis. De första 16 sidorna utgör bruksanvisningen, bara detta är en liten tripp.....visste ni att det 1951 fanns två olika sorters spisar, en för likström och en för växelström?
Resten är liten kokbok med underbara tecknade och färglagda bilder till. Vem kan idag tillaga kokt höna med ris, där proceduren börjar med att man plockar hönan? Eller blodpuddingsreceptet, som börjar med att blodet silas osv....? Fyriskaka minns ni väl vad det var?
Hur kommer det sig förresten att så många minnen är förknippade med just smakupplevelser?

bilden är usel (igen), men ni ser vad jag menar
Titel: SV: Elektrohelios bruksanvisning + kokbok, 1951
Skrivet av: Vince skrivet lör 27 sep 2008 23:33:47
Fyriskaka är ju en favorit - är det inte sockerkaks smet med äppelklyftor i som man har kört runt i lite socker och kanel innan dom går ner i smeten och in i ugnen.
Det är fyriskaka för mig iallafall.....gjorde flera sånna plåtar i månaden när de va som värst haha ; D
Vad är det för recept på fyriskakan i din bok??

MVH Micke
Titel: SV: Elektrohelios bruksanvisning + kokbok, 1951
Skrivet av: Moses skrivet sön 28 sep 2008 10:22:12
Det är nog det klassiska receptet, dvs samma som du har, men med små "lustigheter", som att t ex bakpulver kallas jästpulver.
Titel: SV: Elektrohelios bruksanvisning + kokbok, 1951
Skrivet av: kikarbara skrivet sön 28 sep 2008 18:41:53
Nej, vad är en fyriskaka??
Titel: SV: Elektrohelios bruksanvisning + kokbok, 1951
Skrivet av: Moses skrivet sön 28 sep 2008 19:12:28
FYRISKAKA
2 ägg
120 gr smör
1 1/4 dl socker
2 msk mjölk eller grädde
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk jästpulver
2 äpplen
2 msk socker

till formen:
smör och rivebröd

Beredning: Äpplena skalas, skäras i små tärningar, blandas med sockret och få därefterstå och safta sig, medan kaksmeten redes till.
Smör och socker röras, tills smeten blir vit och pösig, varefter de uppvispade äggen tillsättas. Mjölet blandas med jästpulvret och nedröres omväxlande med grädden. Sist tillsättas äppeltärningarna. Kaksmeten hälles därefter i en smord och brödbeströdd kakform eller stekpanna. Formen placeras på gallret på botten av ugnen.
Ugnstemperatur: 200 grader
Gräddningstid: ca 40 min., varav de sista 10 min. på eftervärmen. Kakan stjälpes upp, och litet pudersocker siktas över. Kakan kan serveras till kaffe eller som efterrätt med grädde.


Varsågod!



Titel: SV: Elektrohelios bruksanvisning + kokbok, 1951
Skrivet av: kikarbara skrivet sön 28 sep 2008 19:16:50
Tack så hjärligt! Måste absolut testas!!
Titel: SV: Elektrohelios bruksanvisning + kokbok, 1951
Skrivet av: convallaria skrivet sön 28 sep 2008 20:48:12
Och varför Fyris? undrar en boende vid Fyrisån.
Titel: SV: Elektrohelios bruksanvisning + kokbok, 1951
Skrivet av: Moses skrivet mån 29 sep 2008 18:21:01
Ingen aning? Någon som vet?