Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - ada

Sidor: [1] 2 3 ... 274
1
Keramik / SV: Dagny Zachrisson-info!
« skrivet: tor 27 okt 2016 09:12:43 »
Hej!
Jag har en figurin i folkdräkt av Dagny. Skulle vara intressant att höra från vilken tid den är ?
Mvh Petri

Gick tydligen inte att posta på detta forum då man ej kan få med en bild.....  varför ens ha ett forum när man inte kan posta bilder större än 150k!!!!
Jadu, om bilderna, som är några tusen till antalet på detta forum, var större skulle jag inte ha råd att driva det gratis till ert förfogande, för då skulle webbutrymmet kosta multum, och forumet bli segt för den delen.

Det jag kunde söka efter vore ett sätt att automatiskt minska bildernas storlek när man vill ladda upp. Konsekvensen blir att man själv inte kan styra hur grusig och eländig bilden blir. Jag återkommer i frågan.

Kram Ada

2
Säljes / Riktlinjer för säljes
« skrivet: tis 28 jan 2014 22:12:28 »
Riktlinjerna är ganska enkla, berätta vad du har att sälja om du vill använda retroforum som försäljningskanal. Reklam för annonser på annan plats på nätet tas fr o m idag 20140128 bort villkorslöst.

Tips: lägg t ex länk till ditt traderaalias som signatur så syns det när du diskuterar i forumet (för det är väl det ni gör? inte bara lägger länkar till auktioner när ni är på Retroforum?)

Vänligen Ada

3
Om Retroforum / En ursäkt
« skrivet: lör 9 nov 2013 16:15:51 »
Vi har varit så belamrade med spam att vi fått godkänna medlemmar manuellt, nu har vi missat det ett tag, så jag ber er som väntat så mycket om ursäkt! Mitt fel, för Wanja trodde jag var inne och kollade härom dagen, men jag glömde...

Jag ska prova att göra medlemsskap enklare igen, men det finns en risk att det fortsätter, trots uppdaterad forumprogramvara, vi får se hur det går...

Kram Ada

4
Möbler / SV: Är bordet Wikkelsø, eller Örebro glasfabrik?
« skrivet: ons 28 nov 2012 13:29:06 »
Hej alla som är intresserade av detta fantastiskt vackra glasbord, enligt min mening det vackraste glasbord som finns. Det är därför jag äger 3 st. Bordet heter Nr 9.
Jag gjorde omfattande undersökningar om detta bord omkring 2003 och kom då till slut fram till bordets ursprung. 
Bordet designades av Sven Wigerfelt på mitten/slutet av 50-talet som då arbetade på Örebro Glasindustrier AB. Bordet producerades från slutet av 50-talet (om inte de personer jag intervjuade minns fel) till slutet på 60-talet eller ev en bit in på 70-talet.
Teilers glas http://www.teijlers.se/  tillverkade glasskivorna som levererades till Örebro Glasindustrier AB efter ÖGAB's ritningar.
Tejlers glas har fortfarande kvar originalritningarna till glasskivan och kan därför tillverka nya för de som vill renovera sitt bord till nyskick. Originalglasskivan är 12mm tjock.
Jag intervjuade personer på Teijlers Glas som mindes när bordet utvecklades och glasskivorna tillverkades. De hänvisasde mig vidare till Sven Wigerfelts son som jag också brevväxlade med i ämnet. Sven Wigerfelt själv hade då nyligen gått bort.

Wikkelsö eller Finskt eller Danskt har ingenting med bordet att göra. Däremot så tillverkades en Finsk kopia på 60/70-talet med något tunnare rökfärgad glasskiva på 10 eller 11mm (kommer inte ihåg exakt) som inte alls ger samma gedigna känsla och intryck.
Trevligt att du vill bidra med din kunskap, men du eller den av Wigerfeldts söner du har pratat med kanske blandat ihop "producerat" o "designat", då vi har uppgifter skrivna av tre av barnen, som jag just har klistrat in ovan.

Den finska kopian vore intressant att höra mer om.

Och har du en uppfattning om de två varianterna som vi har sett? Syftar på den senaste länken till bukowskismarket

5
Möbler / SV: Är bordet Wikkelsø, eller Örebro glasfabrik?
« skrivet: ons 28 nov 2012 03:32:56 »
Hej!

Jag läste hela den här tråden för ett tag sedan. Om jag inte minns fel så var väl även Sven Wigerfelt lite inblandad på något stadium...? Saknar tid nu att gå tillbaka och leta i tråden, men ska göra det senare. /Empe 
Jo här finns uppgiften

Vår far tillverkade glasbordet

Vi är tre syskon som skulle vilja komplettera bilden av historien om det omtalade glasbord nr 9.  Det var vår far Sven Wigerfelt som producerade detta glasbord ungefär åren 1964-79. Totalt såldes under dessa år ungefär ett par tusen exemplar. Företaget hette i början Örebro Glasindustri men bytte under resans gång namn till Örebro Glas AB.

Det stämmer att det var Fredrik Schriever-Abeln som ritade bordet, åtminstone grundmodellen. Ursprungsformen var lite klumpigare och enklare när bordet började säljas, men Fredrik och Sven bearbetade tillsammans under några år modellen till den mer smäckra modell som har visats på olika bilder.

Det är intressant att se vilket pris bordet betingar på dagens marknad. Vi uppskattar priset i butik till 800–1000 kronor räknat i den tidens penningvärde, vilket alltså var ett ganska ansenligt belopp. Sven erbjöd Fredrik 50 kr/bord i royalty per bord, men Fredrik ville hellre ha och fick ett engångsbelopp för rättigheterna. Hur stort beloppet var har vi dock inte kännedom om.

Örebro Glas hade viss export till Skandinavien, England och Tyskland men inte i någon större omfattning. Något tecken på tillverkning i Tyskland nådde aldrig företaget. Den danske formgivaren Illum Wikkelsø har ibland angivits som formgivare och det stämmer alltså inte.

Bordsskivorna tillverkades inte i Sverige. Det rökfärgade glas som finns på en mindre del av borden är av typen laminat och kommer från USA, medan klarglaset kommer från kontinenten, troligen Tyskland, Belgien eller Holland. Tyvärr minns vi inte mer exakt än så. Produktionsformerna till bordet gjordes i bly och är en del av vårt arv efter Sven som företagare.

Hälsar Lasse, Birgitta och Christer

6
Möbler / SV: Är bordet Wikkelsø, eller Örebro glasfabrik?
« skrivet: tis 27 nov 2012 20:18:14 »
Hej vänner!
Bilderna ur katalogen var borta för att jag hedersamt LÄNKAT in dem från källan, men nu verkar den sajten död så jag lånar bilderna som jag också hade sparat ner till mitt eget bildarkiv.

Broschyren och bordet figurerade också i antikdeckarna när de besökte butiken som hörde till ovannämnda sajt.

MEN

Jag upptäckte på loppis härom veckan att det fanns ett bord som hade annorlunda avslutning mot bordsskivan, precis som
http://www.bukowskismarket.com/items/295954-soffbord-illum-wikkelso-attribuerat-till-fredrik-schriever-abeln-1960-tal

Notera att bordsskivan vilar på benen och att benen inte smalnar av och sticker utanför bordsskivan. Så man undrar om detta bord kan vara ett som FAKTISKT är gjort av Wikkelsö?

7
Fria diskussioner / Eder ödmjuka admin i GT/Expressen igår
« skrivet: lör 11 aug 2012 21:33:27 »
Såg ni det? jag skulle sagt nåt igår, men tänkte inte på det, fick inte heller veta att det varit på löpet (tydligen rikstäckande!) dessutom förrän i förmiddags, men såhär såg det ut:

8
Silver & bestick / SV: Bestick idenfiering
« skrivet: tis 20 sep 2011 18:34:47 »
Himla snygga!
Kan du tala om vad de har för text på baksidan?

9
Trycksaker / SV: Ort på vykort
« skrivet: sön 11 sep 2011 13:19:56 »
Det tog lite tid. Endast det ena av mina vykort är stämplade, och tyvärr så lätt att stämpeln inte går att utläsa årtal på. Men jag kollade med en lista som vykortsklubben har gjort och där står det 1967.
Ã…h tack så mycket för detta, vi diskuterar sånt här med liv och lust på jobbet. T ex divideras det väldigt om när husen jag bor i (som ser ut som 70-tal) är byggda. Jag har skickat frågan till min fastighetsägare.

10
Trycksaker / SV: Ort på vykort
« skrivet: tor 8 sep 2011 22:35:58 »
Nu blev det lite sent ikväll, men jag skall kolla i morgon. Svara på detta så jag hittar det lätt.
Hitta tråden menar du? Här är den!

11
Trycksaker / SV: Ort på vykort
« skrivet: tor 8 sep 2011 16:49:54 »
Har du vykorten till hands och kan säga om det finns nåt datum på dem? En arbetskompis har hittat Skogslyckanbilden på annan plats och vi undrar lite när det kan ha vart.

12
Fria diskussioner / SV: söker kattsamlare??????
« skrivet: ons 31 aug 2011 10:22:49 »
Försöök att låta bli att skämta så grovt med kattälskare Reggis. Flera har tagit illa upp av detta.

13
Jupp, bag (uttalas "begg") kallas den. Jag hade en sådan som min första skolväska (se foto)
Härlig bild :) Du är så söt

14
Silver & bestick / SV: Hjälp med nilsjohan bestick
« skrivet: lör 27 aug 2011 00:59:51 »
Ha ha.. Skrev till antikrundan och frågade efter namnet på besticken, fick svar idag att dom tyvärr inte kunde komma fram till vad dom hette.
Ni som är här inne kanske skulle börja jobba på antikrundan. Ni verkar ju kunna detta bättre än dom.

Kollade med en butik i malmö som sålde begagnade NilsJohan av denna modell, han skulle ha 100 kr styck. Kan det va rimligt? Om man nu skulle sätta ut dom på tradera?
Tack kära Spexis  :D

15
Silver & bestick / SV: Hjälp med nilsjohan bestick
« skrivet: lör 20 aug 2011 13:38:33 »
Du är på fel modell Wanja, kejsar ska det vara

Sidor: [1] 2 3 ... 274