Retroforum
Allmänt => Fria diskussioner => Ämnet startat av: kikarbara skrivet lör 29 dec 2007 21:43:32
-
för mej vore en riktigt retro efterrätt fruktcocktail på burk, eller kluvna halvliterspaket melonglass med sked istucken -den kom i blåvita paket det stod "GLASS" på i slutet av 70-talet tror jag och finns på konsum ännu!
Det där är ju en efterrätt jag känner igen måste jag säga. Fruktcoctail på burk var bland det första vi bekantade oss med i sverige när vi flyttade hit 1975. Och persikor. Men dem tröttnade jag snabbt på. I coctailserveringen gällde det att pricka in skålen med de flesta röda bären... såg att andra käkade med antingen glass eller grädde men vi nöjde oss med au naturel hemma hos oss. Det där med grädde var inget för min mamma liksom. Glasspaketen klöv vi bara i pappersförpackningen och så slogs vi om att få den största...
-
Chokladpudding, brylepudding och vaniljsås är väl retro :P
-
Det var en fasligt märkvärdig efterrätt också Anja
Visst är den avancerad!! (För mina gäster kommer jag dölja hemligheten.) Och Märkvärdig!! ;D ;D
-
Chokladpudding, brylepudding och vaniljsås är väl retro :P
Vi åt chokladpuddingen med vaniljsås till, något många förfasade sig över. Gör det gärna fortfarande.... vi missförstod nog något på vägen där? Så för mig är det retro det med...
Men nu får jag sluta. Kanske skulle döpa om mig till off topic?
-
Jag är dålig på att se till att hålla topic själv, och dålig på att vara militärisk i frågan, men jag flyttar nu detta till en egen tråd så kan detta vara en andra retrorätter-tråd, och hur firar vi nyår en egen
-
Jag är dålig på att se till att hålla topic själv, och dålig på att vara militärisk i frågan, men jag flyttar nu detta till en egen tråd så kan detta vara en andra retrorätter-tråd, och hur firar vi nyår en egen
Ã…h, tack för att du städar upp efter oss med livligt intellekt :P -för att uttrycka det snällt, när jag menar "vi som inte kan hålla oss i skinnet när andan faller på".
-
Nu får Du ge Dig Ada. Jag fattar ingenting.
-
Själv njuter jag lite av att det var Ada som fick mig ur ämnet... *asg*. Synd att hon inte kunde dela upp sitt eget inlägg och låta det vara trådstarten.
-
Äppel- och katrinplommonkräm med mjölk minns jag sedan jag var en liten parvel i början av 70-talet.
-
Nu får Du ge Dig Ada. Jag fattar ingenting.
Det är ju ingen bestraffning eller så för någon part, Anja, tänkte det skulle vara bättre att vi har en " vad äter/gör vi på nyår" hyfsat till ämnet, detta jag lyft ut ÄR ett eget ämne, och jag är väl själv skyldig till den urspårningen när jag började prata om fruktcocktail
"God fortsättning" blev till något helt annat och Nisse så försynt gjorde en ny tråd om, tänkte bara det kunde vara trevligt att hålla EN tråd hyfsat till ämnet.
-
;D Tycker att du gjorde helt rätt.
Och nu över till ett helt annat ämne, så jag tror att jag startar en ny tråd... :)
-
Det blir många trådar... >:( ... fast jag vet inte om jag är arg!
-
Inte blir det nåt recept på 50-talets jubelefterrätt: Apelsiner och chokladsås nu när ada hackar i trådarna :-*
-
Då vill jag inte ha receptet heller, sådeså :( om jag inte kan dela på en endaste tråd så man kan prata om vad man ska göra på nyårsafton i en, och retro(efter)rätter i en annan *tjurar en stund*
-
VAAA?? Har du tjurar på rummet??!! ???
-
Jag tror det hette Victoriakräm ( vit, dallrig) med öar av hallonsylt.... jättebra vid affekt....
-
Då vill jag inte ha receptet heller, sådeså :( om jag inte kan dela på en endaste tråd så man kan prata om vad man ska göra på nyårsafton i en, och retro(efter)rätter i en annan *tjurar en stund*
;)En ledares dilemma det där mellan varven. Du får trösta dig med att det är du som bestämmer! Man kan inte vara alla till lags alltid och du gjorde helt rätt ur forumsynpunkt!!
Stå på dig och dela upp trådar och flytta runt dem så att det blir rätt!!
Det är dessutom mer lättorienterat med många trådar som är lite kortare än ett fåtal lååånga trådar där man får följa sida upp och sida ner för att ev hitta ett inlägg som är topic i ämnet.
-
Det är bra att du fastställer detta Kikarbara :)
Men detta är mest vänskapligt tjafs, bäst jag fastställer det inför alla oanande läsare :)
-
...förlåt att jag tjatar, men är fortfarande inne på efterrätter (som det förresten hette innan man började använda dessert-ordet). Minns från min barndom en icke längre förekommande brödpudding som serverades med saftsoppa.
-
Eller äpplen i ugn med vaniljsås............å gu va gott :P
-
Eller äpplen i ugn med vaniljsås............å gu va gott :P
Ã…hhh, det var läänge sedan... nästan så jag måste fixa det under veckan. Äpplen och socker och kanel var det väl?
-
Men detta är mest vänskapligt tjafs, bäst jag fastställer det inför alla oanande läsare :)
Det var skönt att höra, det var svårt att få fram det mellan raderna. Men nu vet jag att jag inte vet vad jag kan förvänta mig här... om jag nu inte förstått det innan... ;D
-
Men nu vet jag att jag inte vet vad jag kan förvänta mig här... om jag nu inte förstått det innan... ;D
Det är inte lätt att veta vad man förväntar sig när man inte förstår vad man vet.......eller hur det nu var ::)
-
Ta det cool kikarenbara, Ada och jag tjafsar ochså, vi tycker att hon känner mig, asg. hon fräser ilsket åt mig, men hon är nog på det stora hela glad, att vi är så långt ifrån varandra...mera asg! 8) :D
-
Nu.....nu kom jag på en riktig retrofika.......en kopp kaffe och radiokaka :P
-
Nu.....nu kom jag på en riktig retrofika.......en kopp kaffe och radiokaka :P
Ã…h, radiokaka tänkte jag faktiskt på häromdagen. Någon som har ett recept tillgängligt? Kom på att ungarna aldrig har smakat denna delikatess, det bästa de hade på mitt gamla favoritfik när det fortfarande fanns...men det stängde väl för sådär en tjugo år sedan.
-
Googla på Radiokaka så kommer recept i långa rader :-*
-
Googla på Radiokaka så kommer recept i långa rader :-*
Tack för tanken! Det skall jag förstås göra! Tänkte inte så långt bara.... *vimlar med ögonen över min egen brist på fantasi*
-
Det är därför vi är här för varandra :-* så vi slipper va fantasifulla och googla på en det ena och en det andra ::), vad vore forumet om alla googlade och teg om vad dom funnit :o ;D
Det här receptet är med blockchoklad och mindre cocosfett men det finns med cacao och mer cocosfett.
Det är ju så enkelt.
http://www.lyckasmedmat.nu/recept.asp?receptnr=11&gruppid=3&for=1
-
Den här du letar efter Kika ;)
-
De efterrätter jag kan komma på som är retro är väl Apelsinris, mannagrynspudding med saftsoppa, nyposoppa med glass/grädde och mandelbiskvier samt klappgröt.
-
Fy sjutton vad jag blir avundsjuk på er. Känner inte till några retroefterätter alls annat än chokladlasagne med rårörda lingon därtill.
-
Min retroefterätt är ett klövet paket blåvit glass med melonsmak från konsum, med en kaffesked (hackman savonia) istucken, de e retro det!
-
Ja den kommer jag ihåg också, den var god. Fast jag brukade hälla punsch på den och marrenger, hur faan stavas marränger föresten.
-
Reggis, maränger.
En efterrätt som dök upp och gjorde succé på 70-talet var Glass au four. Glasspaket i botten. Frysta hallon på ovan. Över det ett lager vispad äggvita med socker. Flagad mandel överst. Sedan in i ugnen tills marängsmeten stelnat.
Det åt vi gärna på den tiden. Har inte gjort det på 30 år tror jag.
-
var det inte sockerkaka i botten? vi gjorde glace au four i hemkunskapen, vet inte om jag minns rätt
-
ada, JO så var det nog. Jag minns inte riktigt.
-
Fy sjutton vad jag blir avundsjuk på er. Känner inte till några retroefterätter alls annat än chokladlasagne med rårörda lingon därtill.
När kom lasagne till Sverige? Har aldrig hört talas om denna efterrätt men skulle mer än gärna testa. Allt med choklad i går ner utan bedövning ;D
-
När kom lasagne till Sverige? Har aldrig hört talas om denna efterrätt men skulle mer än gärna testa. Allt med choklad i går ner utan bedövning ;D
*he-he-* me to! Och jag har aldrig heller hört talas om chokladlasagne... låter som något som kan hamna på favoritlistan, finns efterätten??
-
När vi träffas hemma hos dej i sommar* ska vi laga chokladlasagne med lingonsylt till Reggis tycker jag ;D
(*bara ett skämt att våldgästa Kikis än så länge)
-
När vi träffas hemma hos dej i sommar* ska vi laga chokladlasagne med lingonsylt till Reggis tycker jag ;D
(*bara ett skämt att våldgästa Kikis än så länge)
*he-he* jag gissar att ni snart är här... ;D
-
Ja ! Så trevligt att få träffa er, trots att chookladlasange låter totalt motbjudande men jag delar gärna glädjen när Reggis njuter av denna favoritefterrätt, undrar om den serveras med vackra marsipanblad?.
Men när jag tänker efter gällande recept på chokladlasange, så är ju faktiskt de färdiga lasangeplattorna nästan det samma som den färdiga mördegen som används till diverse pajer , så Reggis du är helt rätt ute med dina recept!
-
Chokladlasagne är skivor av vanlig ljus choklad och vit choklad som fyllning mellan dessa skivor. Allt skall vara indränkt i kolasås. På sidan om en klick med rårörda lingon. Till detta dricker man ett vitt portvin. Detta är en efterrätt som passar utmärkt när man har puffat.