Retroforum
Allmänt => Fria diskussioner => Ämnet startat av: Reseda skrivet tis 19 aug 2008 01:19:24
-
.......hoppas att ni vet hur höstens bär, frukt,grönsaker och svamp ska tagas tillvara.
En välfylld källare hörde till 50-talets prövningar. Jag har som sann Retroist renan satt igång!
Man vill ju inte stå med skammens röda rosor på kinderna om det dyker in Retroister. Ã…sså är det ju den där hemska glutamaten som vi just nu bor oroa oss för! :o
-
Jaha, det ante mig! NI är alltså inga sanna Retroister. Springa på loppisar och rota, det har ni tid med. Marsch ut i skogen och skörda. Sen in i köket med er. Männen kan vara behjälpliga vid nedbärande av fyllda burkar till matkällaren.
-
Titta inte på mej :) Jag har minsann varit ute och plockat redan för länge sen -det har jag skrivit om
- 30 st hjortron
- 15 st kantareller
Det sista var ju skitjobbigt att plocka, och man lyfte blicken och tittade ut över fälten på sjöhelvetet och den knallblå himlen och de löjliga molntussarna. Sen gjorde jag faktiskt mitt livs första jordgubbssylt på bäreländena, äckligt gott blev det dessutom.
-
Min traditionsenliga tjuvodling på Alströmergatan har även i år skattats av nån gynnare.
För att förvilla blev det Ulsterpotatis i år men även dessa har blivit igenkända och uppätna.
Tänker byta strategi och odlingsplats till kommande år.Dels en annan innergård på Alströmergatan,dels i trakterna av Vitabergsparken,som fortsatt är en ödslig avkrok med många fina odlingslägen.
Har stående invitation till att odla på kolonilotterna i Spånga vid Hjulsta men har ingen tillgänglig mandelpotatis som jag antar dessa trakter kräver.
-
Stackars er vad ni jobbar och sliter! :-*
-
Vi har skördat välsmakande rädisor till diverse sallader , samt hör och häpna välsmakande egyptisk luftlök som är mycket dekorativ.
Samt cirka 53 tomater och 1 zuccini och inte att förglömma 36 chilipepparfrukter, allt har jag syltat samt saftat in.........
-
Jag plockar gula tomater och färsk bailiska i växthuset varje morgon. Dessa lägger jag på mackorna direkt.
Alla kantareller gjorde jag filodegsknyten respektive paj och bjöd på omdelbart. Bäst att njuta nu, man kan vara död imorrn.
Förresten bigarråerna vi plockade vid ödetorpet blev bigarråpaj, men särbon hann smuggla undna ett kilo som han kokte marmelad på - men den är å andra sidan snart slut den med. Varför spara när man kan slösa?
-
Idag har jag plockat 5 liter Björnbär härligt till pajer och kräm, Ett bra tips är paj med Björnbär med vaniljsås,
-
Becoming modern.
-
Ni är så förbaskat präktiga så att man kan kräkas... ;) ;D ;D
Har ni inte hört talas om att det finns affärer man kan köpa sådant i ?? :o
Nåja, får väl erkänna att vi plockar tomater i lilla växthuset (gröna planeras att syltas), oregano och dragon hänger på tork. Brysselkålen, paprikan och physalisen växer.
Rabarbern ska skäras och frysas in........
Är det förresten någon som har ett gott recept på inlagda gröna tomater? Har aldrig gjort det förut......... :o
-
Idag har jag syltat mina gröna tomater ,samt gjort inläggningar av Chili med zuccinni,
I morgon ska jag ta vara på skörden av Havtorn, som i år överträffar mina förväntningar.
-
Ã…h havtorn! När vi firar jul i Finland får vi hemmagjord glass med kanelsmak med saftsoppa på havtorn till, skitgott!
-
17 liter lingon är kokta till sylt nu. Det är nästan hälften av vad som går åt/år.
60 liter äppelmos är burkat och klart för nerbärning i matkällaren.
-
Reseda, har du ett förslag på hur mycket av varje jag ska ta (bär, socker, vatten) om jag vill göra lingondricka? (lingon behöver väl inga tillsatser)
Jag fick i somras en hink med lock med fjolårslingon (kan närmast beskrivas som osockrade rårörda, står i kylskåpet) som jag helst dricker upp, det går inte mycket lingonsylt i detta hushåll.
-
...Männen kan vara behjälpliga vid nedbärande av fyllda burkar till matkällaren.
Matkällare har jag ingen, däremot ett källarförråd. Men för några år sedan så blev det inbrott i ett antal - däribland mitt - och allt av minsta värde försvann. Det resulterade i att huvuddörren till källaren är låst och en källarvärd är utsedd. Skall man till sitt källarförråd så går det inte att gå dit när som helst! Vid vissa tidpunkter kan man gå till värden och skriva upp sig på en lista och be om att få låna nyckeln. Tänk om man hade lingon där och behövde till kvällsmaten - då får man vänta tills dagen därpå när källarvärden har jourtid...
-
Lingondricka (som ska spädas ut innan man dricker)
5 l. lingon
2,5 l. kok kallt vatten
1 påse (30 gr vinsyra) röres ut i 1 dl varmt vatten
1 1/4 kg socker
Rensa, skölj och kör lingonen i mixer. Tillsätt vatten och vinsyra. Låt stå i 2 dygn. Rör om några ggr. varje dag. Sila. Tillsätt sockret + 1 tsk natron bensoat ( på en del påsar kan det stå bensoesyrat natron)
Blandas ut ungefär som saft då man ska dricka.
Man kan även göra "eftersaft" på:
Allt som finns i silduken
1 1/4 l. kokt kallt vatten + 15 gr. (en halv påse) vinsyra
300 gr socker
Gör likadant som ovan. Jag brukar blanda ihop de båda silade safterna.
Håller sig länge!
-
ada, har du gjort lingondricka?
Nu är det fullt i svampskogen. Ska ut och hämta i morgon!
-
Näe, glömmer bort vad jag ska köpa hela tiden :-[ Är det bra att "kallgöra" saft på gamla bär? å inte koka alltså?
-
Jamen visst!
-
Jag skulle så gärna vilja vara så där huslig och â€självförsörjande†på bär och svamp men jag kan inte. Har inget tålamod att gå runt och leta efter svampar eller plocka bär. Det går ju flera tusen bär på en liter, suck. Sen när man efter att ha plockat tusentals med bär så skall dessa beredas också, jag bara svimmar av matthet när jag tänker på det. Det är vid dessa tillfällen jag är så glad att Coop finns. Där kan man köpa detta utan ansträngning. När jag säger att jag vill gå ut i skogen och plocka någonting så betyder det något helt annat och det händer bara när det är varmt väder.
-
Äsch, man pallar väl för en frostnatt!! :-[ :-*
-
Haha..nu e äpplena nedrasade, bären borta sen länge, alla grönsaker vissnat ner..o till och med svampen sinar..så nu kan jag göra höst..med gott samvete.. ;D