Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Malin H

Sidor: [1]
1
Keramik / SV: Dagny Zachrisson-info!
« skrivet: tor 16 okt 2014 15:42:24 »
Hej!
De ser absolut ut att kunna vara det, dock med reservation enligt ovan. Har den någon signatur?
Dagny gick bort i somras så jag kan tyvärr inte fråga henne.
// Malin H

2
Keramik / SV: Dagny Zachrisson-info!
« skrivet: tor 13 jan 2011 16:31:43 »
Fler bilder // MalinH

3
Keramik / SV: Dagny Zachrisson-info!
« skrivet: tor 13 jan 2011 16:26:32 »
Hej!!!
Ber om ursäkt att jag inte är särskilt aktiv här på forumet och superdålig på att besvara era frågor! Ska försöka gottgöra genom att svara på det jag kan och flörta lite med några foton på ett urval av vad jag har här hemma!

Stig Zachrisson var min morfar och således gift med Dagny. Christina är deras dotter och min mamma, därav namnet Christina Keramik.

Verksamheten i Christina Keramik innebar en typ av massproducerande som Dagny själv inte direkt minns med värme och verksamheten sköttes inte särskilt väl av Stig. Figurerna formgavs i början av Dagny men tillverkades av flertalet andra personer och på slutet förvanskades designen (utan Dagnys tillåtelse) då delar av figurerna blandades med varandra, dvs huvudet från en med kroppen från en annan etc.

Någon har frågat om signaturen B.O. och den står för Birgitta Olsson som är en av dem som tillverkade figurerna och i förlängningen förvanskade designen. Dagny ville då inte signera med DZ för hon ansåg att hon inte kunde stå för produkten så de figurer signerade B.O. är troligtvis tillverkade/designförvanskade enligt ovan.

Därefter gick Dagny vidare och öppnade sin egen verkstad för att endast arbeta med sina originalster. Av dessa är jag lite förvånad över att det inte dykt upp fler tomtar! Hon gjorde oftast en tomtefamilj varje år och det hann bli otaliga varianter.

Bifogar som utlovat några bilder.

Kaptenen: Jag kan inte se vad som står i den bifogade länken då man behöver vara inloggad. Kanske du kan kopiera och skicka till mig? Är såklart nyfiken.

Med vänliga hälsningar
Malin H

4
Keramik / SV: Brushane?
« skrivet: ons 17 dec 2008 14:19:35 »
Hej! Jag har info om Dagny Zachrisson. Se nytt ämne "Dagny Zachrisson-info".

5
Keramik / Dagny Zachrisson-info!
« skrivet: ons 17 dec 2008 13:00:36 »
Hej!

Jag har sett att några söker information om Dagny Zachrisson här på forumet. Jag är hennes barnbarn och besitter ganska mycket kunskap om denna dam och hennes alster.

Min mormor Dagny är nu 85 år och bor i Göteborg. Hon gör tyvärr ingen keramik längre då hon börjar bli lite till åren. Hon har under sin verksamma tid producerat oräkneligt antal keramikföremål, mest kända är nog hennes naturtrogna fåglar, får och hästar men även härliga fat och tomtar i ett antal olika utföranden under åren. Mycket av inspirationen till sina originalalster hämtade hon från alla resor till Island.
Jag har också sett att de små figurerna och väggplaketterna har dykt upp, dessa är från en mer massproduktionsbetonad period, 50-60-tal.

Hon var medlem i konsthantverkarna i Stockholm och representerad på tex Nationalmuseum, på många av landstingets institutioner och självklart en mängd företag och privatpersoner m.m.

Hon hade sin verkstad på Paradisgatan i Masthugget under många år och hade även utställningar både i verkstaden och på olika andra gallerier och konsthallar.
Hon flyttade sen sin verksamhet till verkstaden i sommarstugan (som nu ägs av mig) där det fortfarande står en brännugn i sin ensamhet sen Dagny slutade med keramiken.

Vad inte så många vet är att hon även tecknat och målat akvareller. Många alster bor såklart numera hemma hos mig.

Vill någon ha info om något speciellt så kan jag gärna försöka svara eller fråga mormor om jag går bet :)

Mvh Malin H

Sidor: [1]