Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - JKB

Sidor: [1] 2 3
1
Hej!

Lite tid har gått och plötsligt en dag hade Bukowskis ett bord på auktion. De hade hittat bordet i en bok om svenska möbler. FABRIKENS RITKONTOR EFTER NILS WARD, Soffbord "Arabesk" från Wards Ateliéer AB i Tibro. Träet på mitt bord är i jakaranda och årtalet ca 1965-1966. Pris på auktion 1200kr - 6000kr.

2
900kr år 1965 motsvarar över 8000kr 2013 så det var ett dyrt soffbord hon köpte. Jag ska kika vidare på ditt spår, så många möbelbutiker kan inte ha funnits där vid den tiden? Vore såå kul att finna tillverkare och designer, bordets historia är synnerligen svår att hitta. Tack för informationen!!! :-)

3
Försöker på nytt att få mer info om detta soffbord?
En engelsman har ett soffbord i teak i samma design fast med träskiva där bordet benämns "KALMAR Teak Retro Coffee Table". http://www.flickr.com/photos/lainheath/5392584384/

I Australien finns möbler i samma design som kallas  "Kalmar Danish Style".

Någon som vet något mer, jag blir tokig!!!

Mvh JKB

4
Möbler / SV: En teakstol, har vi haft uppe den?
« skrivet: mån 23 aug 2010 18:34:13 »
Jag ska börja med att säga att jag inte känner till modellen men jag har funderingar kring träslaget?

Är det verkligen teak? Teak brukar väl inte blekna i hörnet av slitage?

Spontant känns det som teakbetsad bok, ganska vanligt under tiden stolen gjordes. Min Ib-stol som visade sig vara IKEA istället fanns i många olika betsningar bl.a. teakbetsad bok.

Kompisen har nog mest trevliga bruksstolar som säkerligen skulle bli riktigt fina med ett nytt tyg?

Mvh JKB

5
Vince: Jag håller med dig till viss del då jag inte tycker man ska stirra sig blind på vem som gjort möbeln, den blir inte snyggare för att den är gjord av en viss firma/designer men jag tyckte designen var snygg 2002 när jag fick sängen, jag tycker den är snygg idag 2010 och jag misstänker starkt att jag kommer tycka om designen 2020, 2030, 2040, etc, etc.

Jag har flera gånger gått in i Malmstens butik på Strandvägen/Sthlm utan att vilja köpa en enda möbel men de är oftasta klassiska i modellen och det enkla formspråket vinner på längden.

Jag skulle mycket hellre betala upp till 1000kr för en Malmsten säng även om vissa delar är fanér än att betala flera tusen för en säng ifrån IKEA, MIO, EM eller någon av de andra möbelförsäljarna.

Sedan är smaken olika men jag gillar t.ex. de fint rundade ovala lodräta ribborna som går igen i en av mina fåtöljer.

Mvh JKB

6
Ibland kan man få fina möbler till vrakpris även på auktioner tydligen.

http://www.kolonn.se/auktionsobjekt-26528/S%C3%A4nggavlar-tv%C3%A5-par-Carl-Malmsten-teak-b-95cm.aspx

300kr för två par sänggavlar designade av självaste CM!

http://www.metropol.se/auctions/detail.asp?og=%7B441DC2FC-77F7-4327-BE57-61FB1FDEE2CB%7D

400kr för två par sänggavlar här också! Hittar ni fler på auktion så slå till då de verkligen gör sig bra i ett Retro-möblerat boende.

Mvh JKB

Mvh JKB

7
Hej alla!

Semlan (och kanske några till) var sugen på att få se min Malmstensäng.

Såsom alla mina möbler har även denna en speciell historia bakom sig. (såsom de flesta av mina möbler är den i behov av slipning och inoljning men något ska man väl spara tills man blir pensionär?)

Jag har jobbat som bilbud i Stockholm och då och då anlitades vi till små möbelflyttar. En gång fick vi köra till ett äldreboende på Östermalm, kvinnans mor hade bott där och nyligen hade hon gått bort. Vårt jobb var att hämta en del möbler och småsaker som skulle skänkas till Stadsmissionens loppis i Hjorthagen. Stadsmissionen fick många sängar och hade intagningstopp på just sängbottnar. Vi frågan kvinnan om hon ville ha sängen körd hem till henne eller om vi skulle ta det till återvinningstationen. Kvinnan ville inte ha sängen så vi skulle köra den till Järfällas återinningsstation men efter samtal med chefen fick jag lov att ställa den på kontoret och sedan ta hem den.

Jag googlade lite och märkte att den troligen är av Malmsten men att sängen plockats ihop av två huvudgavlar, vilket enligt mig faktiskt är snyggare. Sängbotten var av sådan kvalité som knappt kan köpas idag så sängen har bara fått nytt tyg fasthäftat i sängbotten och ny bäddmadrass. Sambon som tyckte sängen var äcklig till en början ändrade sig snabbt efter att ha blivit tvungen att sova i den (pga flytt), den är riktigt behaglig!

8
Tack Semlan! Kanske skulle man mejla Lammhults och Kinnarps, tror dock inte det kan vara Balzar Beskow efter att ha googlat märket lite.

Mvh JKB

9
Jag hade en bild på undersidan också.
Varför saknar alla mina möbler stämplar eller etiketter?  :'(

10
Hej igen.

Nu undrar jag över en stol troligen ifrån 70-talet i grovvävd blågrönt tyg.
Stolen ser ut att ha designats till offentlig miljö och är i genomgående hög kvalité.

Jag vet inte om den är jättesnygg men jag kunde inte låta bli att köpa den (den var billig också) då den tilltalade mig på något sätt.

Sits och rygg är vadderade med ca 2,5cm stoppning.

Underredet är av kromade stålrör och ryggen sitter fast i sitsen med 2st tjocka homogena aluminiumstag (ovanlig lösning?)

Någonting får mig att tro att det rör sig om en stol ifrån Lammhults (jag körde bud åt dem och tillverkningssättet är likt deras stolar). Möjligen är det gjort av kinnarps eller någon annan möbelfirma som inte kanske klassas som designfirma utan mera tillverkare av offentliga möbler?

11
Nu hittade jag något annat av intresse (för mig).

Det verkar som om ett anal möbeltillverkare kopierade ett engelskt möbelföretag (G-Plan) som var de möbler som var inne på 50-, 60- och 70-talet. G-Plan var märket som gällde helt enkelt.

Kan mitt bord vara tillverkat att se ut som en G-Plan möbel? (tror inte företagen brydde sig om man kopierade deras design i ett annat land på den tiden eller?)

Ju mer man lär sig destu mindre förstår man!?

Testa att gå in på www.google.com på images och välj G-Plan coffee table så kommer ni hitta en massa på som ser ut som mitt i designen! :-)

Mvh JKB

12
Nu vet jag inte längre efter att ha jämfört bilderna ifrån Ebay och mitt bord?

Designen är densamma även om proportionerna inte är detsamma men jag upplever inte att hantverket är lika bra på underredet på bilderna som mitt bords underrede. Träet har lite enklare former som inte har arbetats lika väl, skarvarna är raka på mitt bord men zick-zackade på bordet i annonsen?

Känner någon till den möbelfabrik i Kalmar som omnämns på Ebay.
(sök på KALMAR)
http://shop.ebay.com/i.html?_nkw=kalmar&_arm=1&_armi=Post-1950&_armm=94&_dmpt=Antiques_Furniture&_ruu=http%3A%2F%2Fantiques.shop.ebay.com%2FPost-1950-%2F156316%2Fi.html%3F_nkw%3Dkalmar%26_arr%3D1%26_dmpt%3DAntiques_Furniture&_rdc=1
Där omnämns KALMARS designs?

13
Att bordet skulle vara av Mogensen fick jag ifrån http://ww.1stdibs.com/furniture_search.php?FRID=mWqUZWlpw5WW
där de säger att bordet är av Mogensen.

De anger också att Abeln-bordet är från Wikkelso så de har kanske inte så bra koll på designers?

Mvh JKB
Ps. Jag har mejlat Björk Antikt och frågat varifrån de fått i uppgift att bordet var av Mogensen, får se om jag får något svar?) Ds.


14
Nu börjar en lösning närma sig!

http://cgi.ebay.com/Retro-60s-70s-Kalmar-danish-teak-side-coffee-table-/360291603205?pt=AU_Homeware_Kitchenware

På Ebay finns ett borde med underrede i exact samma stil och form men andra proportioner. Bordet sägs ha gjorts i Kalmar i Dansk stil.

(hoppas man får länka till Ebay-annonser?)

Mvh JKB

15
Hej och tack för de svar jag hittils fått.  :)

Visst var resten av auktionsgodset rent skräp men bland skräp kan man finna guldkorn. Om jag förstod killarna rätt hade de haft auktioner under hela sommaren och det kan vara så att detta bord varit med sedan en tidigare auktion? Pga glasskivans storlek och tjocklek är det inte lätt att transportera och därav är det inte intressant för de som har sommarstuga på Öland, jag tror storleken/tyngden gjorde att det förblev osålt (priset var det inget fel på).
Jag håller med om att Ölänningarna nog inte inhandlade så mycket danska möbler men kanske rör det sig om en Svensk designer som influerats av danskarnas hantverk?
(Den svenske arkitekt som 1972 ritade mitt hus hade influerats av danska arkitektur märker man ganska enkelt)

Funderingar:
Borde inte glaset varit rökfärgat om det var från 70-talet eller är det bara en förutfattad mening jag har? Borde inte skruvarna haft M-gängning om bordet var från 70-talet eller hur länge fanns tumgängor kvar i svensk produktion?

Information:
Jag kan tillägga att underedets skarvar är limmade samt skruvade snett underifrån, skruvarna är försänkta och skruvhålen är igensatta med träplugg (träpluggen är av aningen ljusare trä, kanske betsad björk eller bok?)

På den övre delen av underredet finns en urfasning där glasskivan ska vila, i urfasningen sitter en till hälften infälld gummiplupp som troligen fungerar som dämpare och håller glasskivan bättre på plats.

Mvh JKB


Sidor: [1] 2 3