Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - HgF

Sidor: [1] 2 3 ... 5
1
Silver & bestick / SV: Var ska man sälja sitt silver bestik ?
« skrivet: lör 24 maj 2014 12:17:58 »
Om du  exakt vet vd du vill ha f

2
Tror knappast att det finns reservskaft någonstans - har i varje fall aldrig hört talas om sedan jag började rota i gamla Nilsjohan för så där 15-20 år sedan.
Tänk på att det är runt 40 år sedan den här modellen slutade säljas.
Men ännu är det relativt lätt att hitta originalbestick på begagnatmarknaden, t ex på Tradera.

3
De jakarandaskaftade besticken heter faktiskt också Singoalla. Man får väl sätta upp modellen på Tylstrups konto fast jag tror att det är Nilsjohans konstruktörer på bestickfabrikens konstruktionsavdelning som designade jakarandahandtagen.  Bakgrunden till olikheten jämfört med plastsingoalla är att trämaterialet är strukturellt svagare vilket man  kompenserade med mera material helt enkelt. Märkligt nog heter Singoalla med plastskaft i samma fason son jakarandamodellen fast med pärlemorimiterat utseende Havaii-modellen.   

4
Inredningsdetaljer / SV: Timglasformad taklampa i plåt?
« skrivet: fre 1 okt 2010 04:04:42 »
1957-58 är tiden för den här armaturen.

5
Silver & bestick / SV: Gense - bestick med okänt syfte
« skrivet: ons 22 sep 2010 19:26:39 »
Salladsbesticket är av Pierre Forssell från ca slutet av 1950-talet.

Det andra är mycket riktigt ett provsmakarbestick som i stil anluter till
Focus helstål. Idag är dessa bestick helt obegripliga, men då det begav sig,
 under andra halvan av 1950-talet, svepte en lätt modevåg fram över
 köksregionen som främjade bruket av särskilda provsmakarbestick.

     

6
Silver & bestick / SV: Sockerskål i silver kan vara av Sigurd Persson?
« skrivet: tor 29 apr 2010 01:46:58 »
För att man ska kalla ett föremål "skål" bör det åtminstone i någon mån likna en skål. Det här ser ut som ett skrin, dock inte något sockerskrin. Någon bäring till kända stildrag hos Sigurd Persson kan man inte heller se.

7
Silver & bestick / SV: fiskknivar ? m bakelitskaft
« skrivet: tis 13 apr 2010 02:00:05 »
Så klart det är fiskknivar. Från Japan eller Hong Kong och gissningsvis
 från de sammansatta bestickens storhetststid på 1950-60-talen. 

8
Design, övrigt / SV: Stor Kanna i koppar / mässing
« skrivet: tis 2 mar 2010 10:32:59 »
Från det otomanska kulturområdet, 1900-talet.
Kom till Sverige under 1970-talets kopparvåg.

9
Trycksaker / SV: Tidningen FOTO
« skrivet: lör 6 feb 2010 06:03:28 »
Innan du bestämmer vad som ska hända med samlingen, ta ett snack med LP-foto, Sveriges ledande auktionsfirma när det gäller foto- och kamerarelaterade föremål.

10
Design, övrigt / SV: Vad är detta, egentligen?
« skrivet: lör 5 dec 2009 12:52:47 »
Jag tror knappast det finns aluminiumgjuterier (typ Rönnskärsverken) uppbyggda i anlutning till Kyrkans barntimme. Det här handlar om en kommersiell produkt från ett svenskt gjuteriföretag, det fanns/finns åtskilliga i dylika Småland med omnejd  som gjorde sådana här saker under mitten av 1900-talet och strax därefter. 

11
Design, övrigt / SV: IKEA - Danska designers 50-60tal?
« skrivet: lör 5 dec 2009 12:33:00 »
Visst är så att några slank (hm) igenom, och att formgivarna skymtar här och var i Ikeas äldre kataloger, fast oftast på sista raden i de lite äldre katalogerna. Jag ser också Erik Wörts i min äldsta Ikeakatalog från 1977, bla med en grovhuggen kopia av något som för tankarna till Norells safaristol Sirocco.
Det är detta kopierande som tynger Ikea och som enligt Kamprad var en medveten arbetsmetod för företaget. Men ibland skapar man egna möbler som inte bara är formmässigt bra utan också blir stora framgångar på marknaden. i 77:an ser jag t ex rullbordet Strajk av Thomas Jelinek, en mycket enkel sak som blev en stor framgång under många år. Strajk finns fotfarande kvar i 1985 års katalog.
Tord Björklunds vitrinskåpe Skanör (heter Stockholm i vissa årgångar av katalogen - tryckfel) är en annan framgång som man bl a mycket ofta ser som utställningsmonter hos antikhandlare på mässor och i butikerna.
Bokhyllan Billy ska vi inte tala om, fast det är väl mer en funktionell fullträff än ett designobjekt. "Bokhyllan Billy" gav 321 träffat på Blocket (Ikea gav 5565 träffar).
Sentida pallen Benjamin av Lisa Norinder, förvisso en slags kopia men så fin att den klarar sig på egna ben.
 Köksstegen/pallen Bekväm av Nike Karlsson (2000-talet) blev en jättehit där Ikea är förebild för andra möbelföretag.  I de senaste katalogerna har ju formgivarna flyttats fram med  såväl namn som porträttbild i anlutning till produkterna.  

12
Design, övrigt / SV: IKEA - Danska designers 50-60tal?
« skrivet: fre 4 dec 2009 09:17:50 »
Det skulle förvåna mig storligen om det gick att hitta formgivare, danska eller andra, i de gamla Ikeakatalogerna. Fast exakt hur det förhåller sig är jag förstås inte bombsäker på.

 Ett av Kamprads adelsmärken är ju motståndet mot namgivna formgivare i katalogerna, även om han har fått vika sig de senaste decennierna, och då med "egna" formgivare. Det är mycket sällan externa formgivare från det stora designvasaloppet som pågick under 50- och 60-talen (FF) förekommer i Ikeas kataloger, om de nu förekommer överhuvudtaget.

Poängen med Ikea är otroligt låga priser som man uppnår genom att dels rakt av sno säljande design (som omarbetas lätt) från marknadens ledande formgivare, dels att slå ut tillverkarna mot varandra genom att pressa inköpspriserna. 

 Kanske det enda inköpta befintliga designobjektet som Ikea befattar sig med är mig veterligen Vico Magistrettis plastlampa Telegono som faktiskt Ikea introducerade i Sverige i slutet av 60-talet. Men jag vet inte i vilken grad Magistretti  lyftes fram i katalogen.     

13
Möbler / SV: Identifieringshjälp märkligt Sputnik-bord!
« skrivet: mån 7 sep 2009 15:39:17 »
Det var en slags modegenre med den här typen av svarvningar, och du kommer snart att upptäcka fler varianter på detta tema nu när du är exponerad för typen. Utsprung kan man bara gissa och det kan väl handla om  ett alster från den första vågens möbelindustrier i det sydsvenska möbelbältet. 

14
Silver & bestick / SV: Hummergafflar
« skrivet: tor 27 aug 2009 12:15:38 »
 Kunskapen om att det är PIERRE FORSSELL som ligger bakom hummergaffeln
 i Fucusserien är en rykande färsk nyhet, som i stort sett inte har varit
 känd tidigare. Du är den allra första som får veta detta.

15
Silver & bestick / SV: Hummergafflar
« skrivet: mån 24 aug 2009 23:23:19 »
Det ser ut som hummergafflarna Focus stål.
 Fucusserierrna, såväl denna som de Luxe,  ritades av Folke Arström,
  MEN - hummergafflarna till Focus designades  av Pierre Forssell.  

Sidor: [1] 2 3 ... 5