Retroforum
Allmänt => Fria diskussioner => Ämnet startat av: kas skrivet tor 27 sep 2007 19:51:01
-
BÖRJA - HÄR, varsågoda!!!
-
På 50-talet åt man husmanskost i veckorna. Fisk 2 gånger. Sopa och pannkaka en gång. Oftast helt kött bara på söndagarna. Efterrätt varje dag. Så var det nog hos de allra flesta av våra släktingar-vänner-bekanta.
-
Jamen vi vill ha recept ochså! Inte bara snack utan lite rörelse i verkstaden... ;D ;D 8)
-
Jag kan börja med en efterrätt vi brukade få när jag var väääldigt liten ;D
Skala några äpplen och ta ur kärnhuset
Fyll med en röra av smör socker och kanel
In i ugnen i 225 gr? tills de blir mjuka
Servera med vaniljsås!
Standardefterrätt hos oss!
-
Den efterrätten minns jag också, men med malda nötter, smör och socker som fyllning. Drottningäpplen heter den.
Krämer av alla slag var mycket vanligt förekommande.
På våren rabarberskräm.
På sommaren all slags bär.
På hösten äppelkräm förstås.
På vintern fanns det torkad frukt på påse, kartinplommon och aprikoser, att koka kräm av. Av vinterns krämer älskade jag chokladkrämen mest.
Chokladsås
8 dl mjölk
2 msk potatismjöl
2,5 msk kakao
4 msk socker
Blanda allt i en kastrull. Koka upp och låt koka 1 minut. Häll upp och strö socker på ytan (annars blir det skinn på krämen)
Kräm var vardagsefterrätter. Till helgen var det ofta konserverad frukt:
Saffranspäron, lingonpäron eller kanelpäron, plommonkompott, eller det otroligt nymodiga djupfrysta jordgubbar med vispad grädde.
En mycket enkel efterrätt är:
Apelsiner med chokladsås
Skiva apelsiner eller mandariner i en skål.
Chokladsås
2,5 msk kakao
0,5 dl socker
0,5 dl vatten
Blandas,får koka upp och kallna. Vispa 3 dl grädde och blanda med den kalla chokladsåsen.
-
Saftsoppa med sagogryn kommer jag ihåg som en vanlig efterrätt eller mellanmål. Finns det sagogryn att uppbringa i dag?
-
Sagogryn - jag vet inte, brodertuck?
En sak jag minns från min barndom är filbunkar. Mamma ställde mjölk, som vi fick från en bonde, i små efterrättskålar på en hylla. Sedan hände något. ? . (vet inte vad som hände med komjölken)
Det var himmelskt gott. Filbunken serverades med kanel.
Att få filbunke med dagens köpta mjölk är svårt. Jag tror inte det går pga av pastöriseringen.
-
Bara att skaffa opastöriserad mjölk och sätta igång.
http://runeberg.org/idunskok/0165.html (http://runeberg.org/idunskok/0165.html)
Både långfil och filbunke finns annars i Milkos sortiment.
Tyvärr kan jag inte uttala mej om dessa produkter, laktosintolerant :(
Lägger även in länken till början av Iduns kokbok från 1911,
det kan vara någon som tappat bort sitt recept på stuvad kalvhjärna ::)
http://runeberg.org/idunskok/ (http://runeberg.org/idunskok/)
-
;D Tack broder! Jag hade förlagt mitt recept....!
-
Jag som trodde att ALLA har IDUNS kokbok i bokhyllan. Min är ett arv efter salig Farmor. Jätteroligt att läsa gamla kokböcker.
-
Chokladpudding,brylepudding och Marsansås var våran söndagsefterrätt när jag var liten ponke............mmmmmm...gott ;D
-
Chokladpudding med skivade bananer och vispgrädde! Det är onödigt gott!
-
Chokladpudding med skivade bananer och vispgrädde! Det är onödigt gott!
Väldigt onödigt....... ::)
-
Vi fick våffelstrutar fyllda med grädde och sylt till söndagsefterrätt. Strutarna stod i en röd Fugaskål. Jag fick alltid rysligt ont i magen - jag kallade det gräddontimagen. Som vuxen har jag förståt att det var lakotosintolerans - men det "fanns" inte på 1960-talet.
-
Oj, vilka minnen som bara väller fram! Den efterrätten fick jag också. Ska fråga mamma om den var typisk för tiden. Det var kanske ett tips i någon veckotidning från tiden? Köpta färdiga rån var förmodligen en nyhet.
-
Är det en variant på änglamat kanske? Att servera grädde och sylt i rån i stället för att ha i smulade sockerskorpor.
-
Ordet "Änglamat" väcker mer minnen! Änglamat, eller kanske Ängamat (?) var också något mamma födde upp mig på. Om jag minns rätt var det morotsslantar och ärtor som kokades i någon mjölkrednings-soppa ? Med persilja i. Till detta serverades knäckebrödsskivor med stark ost. Fast lilla jag fick mild hushållsost :D
Förmodligen inte den Du syftar på brodertuck?
-
Änglamat är smulade sockerskorpor eller liknande, plus grädde och sylt. Ängamat är däremot som du beskriver en form av grönsakssoppa.
-
Ok.
Någon Änglamat fick jag aldrig...
-
Saftsoppa med sagogryn kommer jag ihåg som en vanlig efterrätt eller mellanmål. Finns det sagogryn att uppbringa i dag?
Jodå, det finns sagogryn, men de är inte röda längre, utan vita.
-
Var har du sett sagogryn? Har letat i affärerna men inte sett dem.
-
Oftast på samma ställe som potatismjölet (är ju i princip potatismjöl i kulform...) Ibland får man fråga för de j.klarna gömmer det ::)
-
Jo, jag har letat bland mjöl och gryner. Undrade nog mer i vilken butiksjkedja du sett det, kanske inte alla som har det i sortimentet.
-
Bl a på IcaMaxi och jag har hittat det i min bybutik som är en Matöppet-butik (Vivo som blev Spar som blev Matöppet...)
-
Riktigt lyxigt var det på helgen. Salig Mor blandade då smör och margarin till att bre på smörgåsarna. I veckorna var det bara margarin. På den tiden kunde husmödrarna konsten att spara. De var väl så illa tvungna till det. Bregott, Lätta m fl bordsmargariner var ju ännu inte uppfunna.