Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - JKB

Sidor: [1]
1
Hej alla!

Semlan (och kanske några till) var sugen på att få se min Malmstensäng.

Såsom alla mina möbler har även denna en speciell historia bakom sig. (såsom de flesta av mina möbler är den i behov av slipning och inoljning men något ska man väl spara tills man blir pensionär?)

Jag har jobbat som bilbud i Stockholm och då och då anlitades vi till små möbelflyttar. En gång fick vi köra till ett äldreboende på Östermalm, kvinnans mor hade bott där och nyligen hade hon gått bort. Vårt jobb var att hämta en del möbler och småsaker som skulle skänkas till Stadsmissionens loppis i Hjorthagen. Stadsmissionen fick många sängar och hade intagningstopp på just sängbottnar. Vi frågan kvinnan om hon ville ha sängen körd hem till henne eller om vi skulle ta det till återvinningstationen. Kvinnan ville inte ha sängen så vi skulle köra den till Järfällas återinningsstation men efter samtal med chefen fick jag lov att ställa den på kontoret och sedan ta hem den.

Jag googlade lite och märkte att den troligen är av Malmsten men att sängen plockats ihop av två huvudgavlar, vilket enligt mig faktiskt är snyggare. Sängbotten var av sådan kvalité som knappt kan köpas idag så sängen har bara fått nytt tyg fasthäftat i sängbotten och ny bäddmadrass. Sambon som tyckte sängen var äcklig till en början ändrade sig snabbt efter att ha blivit tvungen att sova i den (pga flytt), den är riktigt behaglig!

2
Hej igen.

Nu undrar jag över en stol troligen ifrån 70-talet i grovvävd blågrönt tyg.
Stolen ser ut att ha designats till offentlig miljö och är i genomgående hög kvalité.

Jag vet inte om den är jättesnygg men jag kunde inte låta bli att köpa den (den var billig också) då den tilltalade mig på något sätt.

Sits och rygg är vadderade med ca 2,5cm stoppning.

Underredet är av kromade stålrör och ryggen sitter fast i sitsen med 2st tjocka homogena aluminiumstag (ovanlig lösning?)

Någonting får mig att tro att det rör sig om en stol ifrån Lammhults (jag körde bud åt dem och tillverkningssättet är likt deras stolar). Möjligen är det gjort av kinnarps eller någon annan möbelfirma som inte kanske klassas som designfirma utan mera tillverkare av offentliga möbler?

3
Möbler / Dansk Stolefabrik men vilken?
« skrivet: sön 15 aug 2010 00:00:04 »
Hej!

Sjätte frågan gäller en stol jag köpte i Christiania, inne i en ladugårdsliknande byggnad säljer de begagnade dörrar, fönster, stolar, lampor, etc. etc.

För 50Dkr blev stolen min men den var dessvärre i dåligt skick med hemmaklädd sitdyna, uttorkad skumgummivaddering och ryggen målad babyblå?

Tanken är att fixa stoppning, klä den med svart skinn/konstskinn och måla ryggen i samma färg (svart).

Den har en otroligt svag märkning undertill och man kan urskilja ett ord följt av Stolefabrik. Jag vill tyda det till Sorö men det kan säkert stå Höng eller något annat också?

Jag fann 6st likadana (fast klädda och omålade) stolar på en hemsida (där bilden tagit ifrån) som visar hur de ska se ut i bra skick.

Vet någon något mer om dessa teak-stolar?

4
Hej igen!

Femte frågan handlar om 4st matstolar i teak som köptes på Solareturen i Karlstad, Värmland. De hade skumgummistoppning som givetvis hade torkat sönder till ett gult pulver. Tyget som var grön-grått var inte så roligt det heller. Tyg och stoppning togs varsamt bort och jag väntar med att klä om dem tills jag kommer på hur jag vill ha dem men jag kommer inte på något 100%-igt?

En tanke var Marimekkos Röd-oranga möbeltyg som är stora medaljonger?
En tanke var att låta en tapetserare klä dem i svart eller mörkbrunt skinn?
En variant är att själv klä dem i svart konstskinn men jag behöver tips på vart man köper detta i bra kvallité?

Kom med förslag tack!

Vet någon varifrån stolarna kommer?

De ser ut att vara välgjorda men det kanske alla stolar var 1950-1960?5
Hej.

Ett av mina samlingsområden är färgglada vaser med klarglasbotten. Jag köper bara om de säljs billigt på loppis, max 60kr/st och var för sig är de kanske inte så fina men tillsammans tycker jag verkligen om dem. Såsom vaser är de oftast inget vidare bra då formerna mest verkar vara för designens skull inte för att isa upp blommor på ett så bra sätt som möjligt. Vissa av vaserna är märkta ed glasbruk men oftast står det Made in Sweden eller Svenskt glas eller så saknas märkning helt. Är det fler som samlar på dessa trots att det inte är "finglas"? Finns det några dyrgripar man ska leta efter, vet någon hur de görs?

All info uppskattas! :-)

Mvh JKB

6
Hej!

Mitt fjärde inlägg rör en brun läderfåtölj inköpt på loppis för 75kr.
Lädret var i riktigt bra skick men resåren och undertyget behövde bytas ut och en del av skumgummidynan fick skäras bort. Ryggen består av två separata dragkedjeöppningsbara? läderfack med dunkuddar i.
Möbeln skruvades isär i sina beståndsdelar och ca 200 häftklammer togs bort så att lädret som täckte sittdynan kunde tas bort. Gummiresårerna (tror det var Pirelli?) togs bort och nya inhandlades på tapetserarerkstaden jag brukar anlita. De nya resårerna häftades fast så spända som jag kunde få dem och delarna av skumgummidynan som torkat skars bort med kniv (detta påverkade inte sittkomforten alls). Möbeln monterades åter ihop efter att lädret häftats fast på nytt och ett nytt undertyg (rött) häftades fast.
Jag har letat lite efter tillverkare/designer men gått bet?

Jag bör påpeka att jag sågat av 6cm på bakbenen och 3cm på frambenen då sittkomforten var i tantigaste laget innan modifieringen (om fåtöljen förlorat i värde av detta bekommer mig inte då jag vill ha denna stol med det nya stuket, originalstuk hade jag inte velat sitta i alls och jag är heller inte intresserad av att sälja mina möbler)


7
Hej!

Min tredje fråga rör det teakskänk jag inte kunde låta bli att köpa för 300kr på Kalmar stadsmissions loppis.

Måtten är 153cm bred/lång, 96cm hög (25cm luft underst) och 41cm djup.

Skänken är givetvis tungt och en utmärkande detalj är sammanfogningarna som finns i skänkens skåpdel och skänkens ben.

Vet någon något mer om denna möbel är jag tacksam för all info, litet som stort.

Mvh JKB.

8
Hej!
Min andra tråd handlar om en fåtölj jag köpte på Röda Korsets loppis i Kalmar för 400kr. Förutom att fåtöljen saknar den löstagbara huvudkudden och att den lilla remsan skumgummi som satt i skarven mellan sits och rygg torkat är stolen i nästintill perfekt skick. Jag misstänker att stolen är svensk men vem som designat den och vilket företag som tillverkat den vore av intresse. Jag har inte sett så många fåtöljer från denna tid med fällbart ryggstöd och sen passar den perfekt ihop med vår nya retro-inspirerade soffa, Karlstad från IKEA.

Någon som kan hjälpa mig?

9
Hej Retroforum!

I detta mitt första inlägg frågar jag om hjälp att identifiera mitt senaste fynd.

Det är ett soffbord i jakaranda (eller möjligen mörk teak) med tjock glasskiva (15mm), måtten på bordet är 90x135cm och det ser ut att vara danskt pga kvalitén på hantverket?

Jag har ganska många möbler från 50-60-talet varav de flesta jag hittat designer till men denna har jag bara hittat en uppgift om att det skulle kunna vara designat av Börge Mogensen men jag tvivlar en aning. Jag har inte funnit något via Furnitureindex eller Google.

Planerna är att slipa trädelarna med ett fint sandpapper (400) då maskeringstejp förfulat träet och olja in träet med teakolja samt hitta 6st mörka toppmuttrar M6. Glasskivan är nästintill perfekt med enstaka ytliga repor och enstaka små hack i kanterna men med tanke på åldern är bordet i riktigt bra skick.

Tacksam för all hjälp jag kan få, vore kul att höra om fler känner till denna modell?

Sidor: [1]