Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Örebro Glas

Sidor: [1]
1
Möbler / SV: Är bordet Wikkelsø, eller Örebro glasfabrik?
« skrivet: lör 6 aug 2016 23:26:44 »
Hej
jag har inte varit här inne på några år, efter att sajten havererade efter en hackerattack.
Jag är son till Sven Wigerfelt, som dren företaget Örebro Glas.
Om du har några frågor om tillverkning av glasborden så kanske jag kan svara nu.
Hälsn / Christer Wigerfelt

2
Möbler / SV: Örebro glas - möbler
« skrivet: lör 11 sep 2010 14:35:30 »
Glasbord nr 9 fanns bara med glasskiva.
/Christer

3
Möbler / SV: Örebro glas - möbler
« skrivet: mån 6 sep 2010 12:01:15 »
Hej
kul att se. Speciellt bord nr 260, borden med den tjocka glasskivorna. Jag hade glömt bort den varianten på ben. Visst påminner de lite om utsvängda jeansbyxor...

4
Möbler / SV: Är bordet Wikkelsø, eller Örebro glasfabrik?
« skrivet: fre 3 sep 2010 15:39:56 »
Tyvärr, jag vet inte var man kan få tag på dessa bord. Men kan man hitta bord nr 9, borde det väl vara minst lika "enkelt" att hitta bord nr 6.
Hälsn /Christer

5
Möbler / SV: Är bordet Wikkelsø, eller Örebro glasfabrik?
« skrivet: lör 28 aug 2010 21:57:02 »
Ursäkta att jag inte riktigt har förstått hur man länkar till tidigare inlägg.

Det fanns fler bord från Örebro Glas. Det som jag tror gick allra bäst hette Bord nr 6, som började tillverkas på 60-talet och fanns i några olika storlekar. Det på bilden är 80x80 cm. Glaset är 18 mm tjockt. Personligen tycker jag att detta bord är snyggare än bord nr 9, som andas mycket 70-tal. Bord nr 6 är mer tidlöst och det på bilden finns i mitt eget hem. Bordet tillverkades även i större storlekar och exempelvis ett runt med Ø90 cm. Någon officiell designer fanns inte. Det var nog så ofta, att man inte var så noga med sådant. Jag tror dock att det var Sven Wigerfelt som designade bordet, kanske i samarbete med andra personer.

Det fanns också hallmöbler och speglar i företagets sortiment. Själv minns jag speciellt en spegel som såg ut som en gitarr som jag gärna skulle vilja ha hemma. Troligen var det många andra som gjorde liknande speglar. Gitarrsträngar och andra detaljer på gitarren var blästrade, vilket krävde mycket hantverk att åstadkomma. Man la helt enkelt ett skyddspapper på spegeln och skar ut de detaljer som skulle blästras.

Hälsn /Christer

6
Möbler / SV: Är bordet Wikkelsø, eller Örebro glasfabrik?
« skrivet: ons 25 aug 2010 18:30:04 »
Kul att det finns intresse för glasbordets ursprung!
Örebro Glasindustri fanns först på Karlslundsgatan 8. Kommunen ville komma åt fastigheten och erbjöd mark på annan plats istället. Alla hus som låg på tomten är idag rivna och tomten står fortffarande efter många år öde.
I samband med flytt 1968 till en nybyggd fabrik på Vattenverksgatan 1 i Bista ändrades namnet till Örebro Glas.
Det är förstås svårt att idag veta hur många bord som såldes, men vår uppskattning är som sagt §att det handlade om en produktion på ett par tusen bord.

7

Vår far tillverkade glasbordet

Se inlägget på annat hll:
http://www.retroforum.se/index.php/topic,387.75.html

8
Möbler / SV: Är bordet Wikkelsø, eller Örebro glasfabrik?
« skrivet: sön 15 aug 2010 12:04:08 »

Vår far tillverkade glasbordet

Vi är tre syskon som skulle vilja komplettera bilden av historien om det omtalade glasbord nr 9.  Det var vår far Sven Wigerfelt som producerade detta glasbord ungefär åren 1964-79. Totalt såldes under dessa år ungefär ett par tusen exemplar. Företaget hette i början Örebro Glasindustri men bytte under resans gång namn till Örebro Glas AB.

Det stämmer att det var Fredrik Schriever-Abeln som ritade bordet, åtminstone grundmodellen. Ursprungsformen var lite klumpigare och enklare när bordet började säljas, men Fredrik och Sven bearbetade tillsammans under några år modellen till den mer smäckra modell som har visats på olika bilder.

Det är intressant att se vilket pris bordet betingar på dagens marknad. Vi uppskattar priset i butik till 800–1000 kronor räknat i den tidens penningvärde, vilket alltså var ett ganska ansenligt belopp. Sven erbjöd Fredrik 50 kr/bord i royalty per bord, men Fredrik ville hellre ha och fick ett engångsbelopp för rättigheterna. Hur stort beloppet var har vi dock inte kännedom om.

Örebro Glas hade viss export till Skandinavien, England och Tyskland men inte i någon större omfattning. Något tecken på tillverkning i Tyskland nådde aldrig företaget. Den danske formgivaren Illum Wikkelsø har ibland angivits som formgivare och det stämmer alltså inte.

Bordsskivorna tillverkades inte i Sverige. Det rökfärgade glas som finns på en mindre del av borden är av typen laminat och kommer från USA, medan klarglaset kommer från kontinenten, troligen Tyskland, Belgien eller Holland. Tyvärr minns vi inte mer exakt än så. Produktionsformerna till bordet gjordes i bly och är en del av vårt arv efter Sven som företagare.

Hälsar Lasse, Birgitta och Christer

9
Övrigt och okänt ursprung / SV: Hittar ej glaset i kataloger
« skrivet: sön 8 aug 2010 21:01:35 »
Tack för förslaget. Jag hittade ett glas av Monica Bratt som påminner om mitt glas, men hennes har rikligare mönster. Det återstår fortfarande att hitta ett avgörande bevis. En bra början kanske kan vara att kontakta glasbruket.

10
Övrigt och okänt ursprung / Hittar ej glaset i kataloger
« skrivet: sön 8 aug 2010 16:57:07 »
Jag har några fantastiska glas som jag inte kan hitta i några kataloger. Glasen är inköpta på 60-talet och jag har utgått ifrån att de är tillverkade i Småland. Mönstret är graverat. Det finns flera varianter av detta glas; snaps, sherry, selter, öl och kanske fler ändå. Känner du igen detta glas?

Sidor: [1]