Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - Lampedusa

Sidor: 1 2 [3] 4
31
Loppisar / Säsongsstart på Täby Galopp
« skrivet: lör 28 maj 2011 16:08:35 »
Den stora bakluckeloppisen på Galoppfältet i Täby hade premiär för året idag. Det var enormt mycket säljare och även många köpare trots att blygrå regnmoln kastade sina hotfulla skuggor på alla och envar.
Tyvärr var det glest mellan fynden men vi kom i alla fall hem med de här tre sakerna (se bild):
Den stora Colores-skålen från Gustavsberg för 20 kr. Jag hade redan flera delar i serien som mina föräldrar köpte när de kom ut.
Kannan från Tilgmans med nr. 503 i botten. Den har en ytterst liten skada i emaljen mitt på, som är mycket svår att se på grund av mönstret. Pris: 20 kr.
Glasskålen till vänster kostade 30 kr. Någon som kan säga vem som har gjort den?

32
Inredningsdetaljer / Göra ren Luxus-teak?
« skrivet: ons 4 maj 2011 14:25:16 »
Jag har just fyndat en Luxus-lampa av den snygga modellen med en svängbar arm som man skruvar fast på väggen.
Lampan är hel och fin men rejält smutsig. Kabeln tänkte jag byta till en fräsch eftersom den syns så mycket. Kupan är förstås inga problem att få ren. Men hur gör man med teaken? Den är nästan svart på ovansidan och jag förmodar att det är av smuts. I övrigt är den kanske inte så farligt igengrodd men en rengöring är i alla fall av nöden.
Vad ska man använda? Finns något speciellt "medel"? Funkar kanske balsamterpentin?

/Jörgen

33
Fria diskussioner / Matställe på Kungsgatan (Sth) 1959?
« skrivet: ons 13 apr 2011 18:58:40 »
För ett bokprojekt skulle jag behöva ha tips om ett lunchmatställe på eller i närheten av Kungsgatan i Stockholm, som existerade 1959. Någon som vet något eller har några tips om var jag ska leta? Det kan alltså vara vilket ställe som helst, det är inte något särskilt jag är ute efter.

34
Silver & bestick / Putsa upp skaften på Focus DeLuxe?
« skrivet: ons 30 mar 2011 18:32:00 »
Är det någon som har försökt att putsa upp skaften på besticken? De lär ju vara gjorda i nylon och tittar man noga på dem så ser det ut som om varje skaft är handslipat till rätt form efter monteringen.
Jag undrar om någon har försökt putsa upp dem lite lätt för att få bort mindre repor och andra märken.

35
Loppisar / Kista-mässan i helgen
« skrivet: ons 23 mar 2011 15:30:27 »
Någon som ska gå?
Någon som vet något speciellt som ska visas?

36
Loppisar / Retromässan i Münchenbryggeriet
« skrivet: lör 12 mar 2011 17:29:01 »
Väldigt gott om folk första dagen. Tidvis var det stor trängsel i montrarna. Själv hittade jag inget att köpa men urvalet var det knappast något fel på.

1. Mycket Eames i Lauritz monter

2. Mycket folk

3. Fina Luxus-lampor hos Domino Antik

4. Bruno Mathsons Pernilla med svarta läderband och en Hvidt & Mølgaard AX-stole
till höger

37
Silver & bestick / Gense Spectra
« skrivet: tor 17 feb 2011 10:13:07 »
Gense Spectra kom ut på marknaden 1961 och formgavs av Pierre Forssell.
Bland Genses bestick från 50-60-tal hör de till de ovanligare. I varje fall är det inte ofta man ser dem på Tradera. Focus DeLuxe är till exempel oändligt mycket vanligare. För att inte tala om Thebe.
Här är bilder på de delar som jag hittills har lyckats få tag i.

Skeden är inte den vanliga matskeden. I annonsen nedan ser man att matskeden hade en annan form.
Den största gaffeln är väl den normala matgaffeln men matchande kniv (och sked) saknar jag.
Det är ganska märkligt att det finns två gafflar med samma längd (16,5 cm) med med tre respektive fyra piggar. Jag antar att min större kniv ska passa till en av dessa.
Den större kniven har ett separatmonterat "dubbelsidigt" skaft som lär vara ihåligt. Kniven är nämligen överraskande lätt.
Den lilla kniven är enligt uppgift "smörgåsbestick" och skaftet är enkelsidigt, som på gafflarna och skedarna. Det vill säga att baksidan har en utbuktning på mitten.
Jag vet inte om det finns en mindre gaffel än dem jag har, då den lilla kniven bara är 15,5 cm. Men då kan man ju undra om det finns två olika knivar till de två 16,5 cm gafflarna eller om gaffeln med fyra piggar är någon sorts uppläggningsgaffel.
Som synes fanns vickningsbesticket Piruett också i Spectra-version (till vänster i översta bilden).

38
Trycksaker / Hemma i HSB osar retro
« skrivet: tor 10 feb 2011 16:27:17 »
HSBs medlemstidning "Hemma i HSB" damp just ned genom brevinkastet. Jag säger bara: Äntligen får man lite glädje av att vara med i HSB! Det här numret formligen osar retro från nästan varenda sida, nämligen. Inte en artikel eller två utan mängder! Någon här som rent av har medverkat?

39
Inredningsdetaljer / Dags för en ny gammal lampa
« skrivet: mån 22 nov 2010 15:35:11 »
Här är mitt senaste lampfynd. Jag tyckter den är otroligt charmig även om den kanske kan betraktas som "fulsnygg" i sitt nuvarande skick.
Jag vet inte hur gammal den är men i boken "1000 lights" finns tre exempel på lampor av den här typen, där lampan sitter i foten och lyser uppåt på en rörlig skärm av plåt. Alla dessa är från 1950. Så jag gissar att min lampa är "inspirerad" av dem och tillverkad 1951 eller 1952.
Någon som har några upplysningar (ursäkta vitsen) om den här lampan?

40
Kläder / Kolla in senaste modet på 50-talet
« skrivet: tis 12 okt 2010 09:26:11 »
Här är en länk till en fransk modetidning där man kan kolla in det sensaste klädmodet och frisyrerna under olika år på 50-talet. Hela tidningarna finns upplagda, om än med begränsad upplösning. Det är alltså fråga om modetidningar från den tiden, ska jag kanske tillägga.
http://patrimoine.jalougallery.com/lofficiel-de-la-mode-archivesp-13-1950.html

41
Övrigt och okänt ursprung / Murglas blir vas
« skrivet: lör 18 sep 2010 15:35:43 »
Här är mitt senaste loppisfynd. Det stod på lappen att murglaset var omgjort för att användas som vas men när jag tittar närmare på det kan jag inte se att det har blivit bearbetat.
Vas-modifieringen måste nog ha gjorts vid tillverkningen i så fall. För visst är det väl så att ett murglas är förslutet på alla fyra sidor? Men den här verkar ha tillverkats med ena sidan öppen. Någon som vet om det stämmer?
I varje fall så tycker jag att den är fin och så är ju murglas en 50-talsikon. Jag tycker dock att den passar bättre som skål (godis, snacks) än som vas.


42
Inredningsdetaljer / Äntligen strömsnål klotlampa
« skrivet: fre 17 sep 2010 14:41:14 »
Det har nu äntligen kommit en lågenergilampa som är lika liten som en klassisk klotlampa. Tidigare så kallade klotlampor har alltid varit en bra bit längre än den klassiska klotglödlampan vilket ofta leder till att den lysande punkten kommer på fel ställe i kupan eller att lampan helt enkelt sticker ut ur kupan.
Clas Ohlson har nu fått in en LED-lampa med den klassiska klotformen och opaliserad glob. Lampan är på 2 watt och ger 135 lumen. Det sägs motsvara en 15 watts glödlampa men de 15 watts klotlampor de säljer på samma sida i katalogen ger bara 90 lumen. I praktiken skiljer sig ljusstyrkan inte mycket från en 5 watts lågenergilampa av lysrörstyp (den på bilderna nedan).
Lampan finns både med E27 och E14-sockel och kostar 79 kr styck. Man kan nu ha alla sina fina lampor tända med gott samvete utan att känna sig som en miljöbov!

Bilderna nedan visar lampan (andra från vänster) jämfört med en klassisk glödlampa och de kortaste lågenergilamporna som jag hade hittat tidigare. Bilderna visar också hur långt ned i kupan ljuspunkten kommer med den nya lampan (lampan med två kupor har E14-LED-lampan i vänstra kupan och en 5 watts lysrörstyp i högra).

43
Arkitektur / Fint 50-tal i Norberg
« skrivet: lör 11 sep 2010 16:24:15 »
Fint 50-tal i Norberg

44
Loppisar / IKEA-loppisen
« skrivet: lör 4 sep 2010 19:35:01 »
De sa att det skulle vara Sveriges största loppis men loppisen på IKEA Barkarby idag var klart mindre än den på Täby galopp.
Det mesta som såldes var "nytt" och ointressant. Jag kom inte så tidigt, så något kan förstås ha försvunnit innan jag kom. Det blev bara en Thebe matgaffel för 2 kr som tröstköp.


45
Silver & bestick / Vad heter skeden?
« skrivet: fre 27 aug 2010 13:19:45 »
Den här skeden fick jag av en granne när jag var bara några år gammal. Den är från tidigt 60-tal eller möjligen 50-talet. Jag gillar verkligen modellen men har aldrig sett några andra delar än skeden. Kan någon säga vad modellen heter och vem som formgav den? Det är Gense som är tillverkaren, som syns på bilden.

Sidor: 1 2 [3] 4