Anledningen till att jag avfärdar ditt påstående om vetenskaplig grund är att den saknas. Den finns helt enkelt inte. Det som står i din länk är bara en Potemkinkuliss. Går du in och läser de hänvisningar du får så finns där inga vetenskapliga studier bakom utan bara diverse påståenden där man hänvisar till varandra utan att klä påståendena i någon som helst fakta. Läs så får du se.
Här är två listor där den som är intresserad kan läsa studier som stöder Livsmedelsverkets rekommendationer om att minska på intaget av mättat fett, 72 st, respektive inte stöder rekommendationerna, 8 st:
http://www.slv.se/templates/SLV_Page.aspx?id=22414&epslanguage=SV#för Sammantaget uppger SLV att 7000 studier ligger till grund för dagens rekommendationer. "Inga vetenskapliga studier" Jeesus.
"De vita dräparna" Moses talar om tycker jag var en bra beteckning. I Finland har man ju också lyckats få ner ohälsotalen radikalt sen de nya råden som innehöll även rekommendationer om att minska på saltet kom och livsmedelsindustrin var med på noterna. Intressant. Ska bli spännande att se om motsvarande kommer hit. Redan för ett år sen ryktades det om att Folkhälsoinstitutet och SLV skulle göra en drive om att försöka få folk att minska på saltet, förutom på socker och mättat fett.
Eftersom detta är ett retroforum passar det kanske att göra en liten neddykning om vad man skrev om kost för femtio år sen. I en artikel i Femina från september 1956 beskrivs vad vi nu skulle kalla Medelhavskosten som särskilt hälsosam. Rubriken är:
Ät litet lev längre. Sen står det bland annat så här:
"Man har ofta och med stor förvåning läst om den otroligt höga levnadsåldern hos befolkningen på Balkan, denna underutvecklade del av Europa som vi anser vara i behov av all tänkbar hjälp utifrån. När man frågar de gamla om deras levnadssätt berättar de om en diet bestående av litet yoghurt, en portion "kålsaft", en pipa tobak såväl för kvinnor som för män, gärna också en snaps - vanligen blombrännvin - litet torkat fårkött, men först och främst alla slags grönsaker och allt vad det primitiva jordbruket i övrigt kan ge." "I Centraleuropa och på Balkan spelar inte grönsakerna den minimala roll i kosthållet som de gör för oss här i Norden, ett förhållande som med tiden kanske kan ändras. I detta avseende har vi mycket att lära av exempelvis rumänerna."