Ur Salig Farmors anteckningar:
På Anna-dagen, dvs 9 dec. ska den torra fisken läggas i blöt. (den hela torra fisken sågas i mindre bitar först. Vattnet ska bytas 4 ggr / dygn.
Sedan kokas "luten" av 15 liter vatten, 5 liter stark björkaska och 2 dl släckt kalk. Den kokta lagen silas upp i ren balja och får stå över natt. Då bör lagen vara fullständigt klar.
Den blötlagda fisken lägges i luten på Lucia-dagen 13 dec.
Man lägger bitarna med skinnsidan uppåt. Lägg på tyngder för att hålla fisken nere. Fisken ska plockas om, så de understa kommer överst, efter 2 dygn.
Efter 4 dygn bör fisken vara helt uppsvälld. (man tar upp de mest svällda bitarna först, några bitar kan behöva lite längre tid i luten)
Är fisken inte helt ren, borstas den med rotborste för att få bort orenheter och hinnor.
Sedan urvattnas lutfisken i en stor balja kallt vatten. Man byter vatten 2 ggr om dagen. Den vattnas ur i kallt vatten ända fram till julafton, då den är färdig att anrätta.
Man får en fastare fisk, ju mer man vattnar ur den. Även färdigköpt urvattnad lutfisk, blir fastare och finare om man vattnar ur den ett par dygn i rikligt med kallvatten.
Ett lite "modernare sätt" är att istället för aska och kalk använda soda och kalk.
Salig mors anteckning:
1 kg torr fisk (helst långa som är vitare i köttet)
3,75 l vatten
2,5 hg släckt kalk
1,5 hg soda
Blandas och omröres tills kalk och soda är upplöst. Lägg ner fisken i "luten".
Följ blötläggningstid-lutvattentid-urvattningstid som ovan.