Författare Ämne: Nu kommer FAS 4 och FAS 5 efter succén med FAS 3.  (läst 2041 gånger)

Reggis

 • Hjältemedlem
 • *****
 • Antal inlägg: 1 940
 • Av två onda ting gör jag det jag inte gjort förut.
  • Visa profil
Nu kommer FAS 4 och FAS 5 efter succén med FAS 3.
« skrivet: tis 10 maj 2011 12:53:24 »
FAS 3 är den arbetsmarknadspolitiska åtgärd som skall leda till jobb för de personer som varit långtidsarbetslösa eller varit sjukskrivna så lång tid så att de är utförsäkrade. Ã…tgärderna skall bestå av arbeten som är lika riktiga arbeten men det får inte vara riktiga arbeten. Ersättning utgår till den som kan ta fram dylika ickearbeten åt dessa FAS 3 deltagare.

Nu annonserar Alliansregeringen ut att FAS 3 kommer att följas av en FAS 4 och FAS 5 för de som överlever FAS 3.

FAS 4 kommer att vara låtsasarbeten. Men till skillnad från FAS 3 får dessa låtsasarbeten vara riktiga arbeten som personerna låtsas utföra. Det innebär att kritiken mot FAS 3, att det inte är riktiga arbeten kommer att tystna.

Exempel på sådana låtsasarbeten kan vara till exempel taxichaufför, trädgårdsarbetare eller butiksbiträde. När ni ser någon som går fram på en trottoar och brummar samtidigt som personen låtsas köra bil så är det med största sannolikhet en person som befinner sig i FAS 4 åtgärder. Står några och låtsas gräva i ett gathörn är det samma sak.

Enligt arbetsmarknadsminister Hillevi Engström så ger det här de arbetssökande en chans att visa upp sig för eventuella arbetsgivare. För att erhålla ersättning så måste de som deltar utföra låtsasarbetet minst 8 timmar om dagen. Fördelen med FAS 4 är att det är billigare än FAS 3. När det gäller FAS 4 så behövs ju ingen utrustning, lokaler eller liknande vilket gör FAS 4 till ett mycket kostnadseffektivt alternativ.

Men det är inte slut med denna kraftsamling utan Hillevi Engström har fler äss i sin rockärm, nämligen FAS 5, den slutliga lösningen som hon säger. Den innebär att deltagarna helt utan kostnad får låna ett rep och en pall för att helt enkelt bidra till samhället genom att minska på antalet långtidsarbetslösa. I paketet ingår också ett samtal med en präst eller en företrädare för någon annan religion om så önskas.

Men det är inte nog med det utan Arbetsmarknadsdepartementet står även för halva begravningskostnaden för de som väljer FAS 5. Detta förutsätter emellertid att repet och pallen återlämnas i användbart skick efter användning.

”Med dessa åtgärder”, säger Hillevi Engström, ”har vi i Alliansen visat att vi tar det här med arbetslinjen på allvar och vi hoppas att den osakliga kritik som ofta framförs nu tystnar.”


ada

 • Administratör
 • Hjältemedlem
 • *****
 • Antal inlägg: 4 043
  • Visa profil
SV: Nu kommer FAS 4 och FAS 5 efter succén med FAS 3.
« Svar #1 skrivet: ons 11 maj 2011 18:50:26 »
Tack för ett lysande inlägg i fas3-debatten :)
Mitt senaste projekt www.ipnr.se