Jag höll på att glömma bort att det var fettisdag idag, sonen skickade ett försynt sms från skolan...
Inget ovanligt att semmelbaket blir sent på dan ändå, men idag ska jag väl kunna prestera semlor före 21... måste bara ut och handla ingredienser.
Hur ska de då vara?
Läste i tidningen hur en bagare gör dem, här i Bohuslän skärs locket rakt av, och denna bagare tog ur inkråm, blandade med mandelmassa, tillsatte grädde i lika del, sen grädden som vispas till ska vara osötad enligt honom, lös och även bestå av 0,5 dl mjölk till 5 dl grädde. han gjorde också semlor med vaniljsås. Sen finns en version med en rund grön mandelmasseplatta under grädden. Det tycker jag är skandal. Mina gör jag såhär
En vanlig bullsats, det blir 24 stycken släta bullar (att få till dem släta får man ju öva på)
Jag skär ut ett trekantigt lock (så gjorde de i västergötland där jag växte upp), blandar inkråm med riven mandelmassa på en assiett, kokar en skvätt mjölk i mikron och häller över så det blir en fin lös smet, plattar ut det över assietten för det ska snabbsvalna i frysen, under tiden vispar jag grädde som vanligt med vanlijsocker, oftast nuförtiden blir det nån annan sorts grädde med delvis vegetabiliska fetter, (min förre svärmor säger förresten att kogrädde luktar lagård
och sedan bygger man ihop sin semla och pudrar florsocker över.
OCh aldrig aldrig gör jag semlor (ytterst sällan provsmakar) före fettisdagen Reseda, det är helgerån! (JJ är ursäktad för att han köpt en semla på sin födelsedag)